Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Biden pisao Vučiću povodom Dana državnosti Srbije: Sretan praznik, priznajte Kosovo

Autor:AA

Nemojte propustiti

– Ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Кosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje – naveo je Biden.

Sjedinjene Američke Države ostaju trajno posvećene unaprijeđenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti, ali i nepokolebljive u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija, naveo je predsjednik SAD-a Joseph Biden u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Biden je uputio pismo-čestitku Vučiću povodom Dana državnosti Srbije 15. februara.

– Imajući u vidu 140 godina partnerstva između naše dvije zemlje, SAD ostaju trajno posvećene unaprijeđenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrijednosti. Ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja, uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Кosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje – naveo je Biden.

On je dodao da se snaga odnosa dvije zemlje temelji na dubokoj historiji veza između naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svjetska rata.

– Izuzetno cijenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima. Također cijenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije COVID-19, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana. Radujem se saradnji na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država – navedeno je u Bidenovoj čestitki.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Počinje isplata penzija za juni, u jednom kantonu će biti uvećane za 100 maraka

U Tuzlanskom kantonu, odlukom kantonalne Vlade, oni koji primaju najnižu penziju dobiće po 100 KM. Ova pomoć osigurana je...

Možda vas zanima i ovo