Srijeda, 23 lipnja, 2021

BiH 19. u svijetu po poreskom opterećenju rada

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Hrvatska je na trećem mjestu u svijetu po poreskom opterećenju rada, pokazuju podaci jednog istraživanja (“Individual Income Tax and Social Security Rate 2012”) koje je radila međunarodna konsultanstka i istraživačka kuća KPMG.

Hrvatska se sa stopom od 46,3 odsto, kada se saberu porez na dohodak i socijalni doprinosi, našla odmah iza Belgije i Grčke. Povoljnije od Hrvatske su Italija i Njemačka, koje su na četvrtom i petom mjestu, dok Bosna i Hercegovina zauzima 19. mjesto, preneo je regionalni portal Seebiz.

Posebno je problematično to što Hrvatska ima znatno veće poreze u poređenju sa zemljama u okruženju. Istočna Evropa ima daleko niže poreske stope, te je prosjek ovog regiona 16,7 odsto, što je rezultat mnogih inicijativa za sniženje poreskih stopa radi povećanja konkurentnosti.

Opšta stopa PDV-a u Hrvatskoj viša je od prosjeka Evropske unije (21,5 odsto). Iako je veliki broj zemalja povećao stope PDV-a, Hrvatska se sa stopom od 25 odsto još nalazi u samom vrhu.

Švedska i Danska, na primjer, imaju istu stopu PDV-a, a veću stopu ima samo Mađarska (27 odsto).

(Agencije, Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo