Četvrtak, 9 prosinca, 2021

BiH će biti najveći proizvođač kapisli i detonatora u Evropi

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Goraždanska kompanija “Unis Ginex”, koja proizvodi dijelove za vojnu i civilnu upotrebu, ove godine mogla bi biti najveći evropski proizvođač inicijalnih kapisli i detonatora za municiju i oružje.

Ovu informaciju otkrio je u izjavi za “Avaz” federalni ministar energije, rudastva i industrije FBiH Erdal Trhulj, koji je s rukovodiocima ove kompanije tokom vikenda boravio u Sjedinjenim Američkim Državama. Također, u bh. delegaciji, koja je posjetila Sajam malokalibarske municije u Las Vegasu, bili su i čelnici preduzeća „Igman” Konjic.

Trhulj je kazao da je posjeta upriličena u saradnji s američkom kompanijom “Howell Machine”, s kojom je Vlada FBiH nedavno potpisala Memorandum o razumijevanju i strateškom partnerstvu u oblasti proizvodnje, razvoja i prometa naoružanja i vojne opreme.

– Predstavnici “Unis Ginexa” tokom poslovnih razgovora u SAD najavili su da će ove godine proizvesti milijardu komada inicijalnih kapisli i detonatora za civilnu i vojnu opremu. Time bi se ova naša kompanija svrstala na prvo mjesto u Evropi. Do sada su u Evropi u ovoj oblasti bile vodeće neke švicarske kompanije – rekao je Trhulj.

Američki “Howell Machine” jedna od pet vodećih kompanija u namjenskoj industriji u SAD, u 2013. je zaključio ugovore u vrijednosti od oko 65 miliona eura s preduzećima „Igman” Konjic i „Unis Ginex” Goražde. Također, donesena je i odluka o investiranju te o proširenju kapaciteta za proizvodnju inicijalnih sredstava u „Unis Ginexu” Goražde.

– U saradnji s „Howell Machineom” više od 50 posto od izvoza ove opreme iz BiH bi išlo na američko tržište. Naravno, ova oprema na američkom tržištu se upotrebljava u komercijalne i za civilne, odbrambene, a ne vojne svrhe. Proizvodi naših kompanija izazvali su oduševljenje na sajmu u Americi – kazao je Trhulj, piše “Avaz”.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo