Srijeda, 4 listopada, 2023

BiH će imati plina, ali problem će biti cijena

Preporučeno

“Nemam dileme oko snadbjevanja, ali imam oko cijene, i to je ono što nas brine”, rekla je Hadžialjević.

Plina će biti, no pitanje je kakva će mu biti cijena”, saglasni su profesionalci u oblasti trgovine gasom okupljeni danas u Sarajevu, na forumu “Uloga i značaj prirodnog gasa u energetici Bosne i Hercegovine – “Aktuelno stanje i trendovi razvoja”.

BiH trenutno ima jedan pravac nabavke i sav plin koji stiže u zemlju stiže iz Rusije. Postojeći ugovori su stabilni, problema sa snabdjevanjem nema, a tek treba da se dogovore novi aranžmani poručila je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Upravo se čita:  Promjene u Njemačkoj prisiljavaju radnike iz Bosne i Hercegovine da razmisle o povratku

“Mi kao snabdjevač možemo dobiti sve količine koje su potrebne Federaciji BiH, pitanje je cijene. Lako diskutujemo LNG terminale koji se grade, terminal u Grčkoj je u izgradnji, to će trajati sigurno naredne dvije godine, terminal na Krku postoji, za sada nema dovoljne količine LNG koje se traže. Mislim da se nekih značajnih promjena u narednim godinu dvije neće desiti. Nemam dileme oko snadbjevanja, ali imam oko cijene, i to je ono što nas brine”, rekla je Hadžialjević.

Upravo se čita:  Lijepe vijesti: Poznato kada će biti isplata septembarskih penzija; Najviša iznosi 2.800 KM, a najmanja 538 KM

“Od 2021. počeo je raditi terminal LNG koji je dao sigurnost, imamo dobru infrastrukturu, proizvodnja plina nam je relativno dobra u odnosu na zemlje u EU, gdje je većina zemalja skoro 100% uvozi plina. U odnosu na period prije desetak godina proizvodili smo skoro sve količine hrvatske potrošnje, danas pokrivamo samo 30% hrvatskih potreba za plinom”, rekao je Dalibor Pudić, predsjednik hrvatske stručne udruge za plin.

Upravo se čita:  Hoće li minimalna plata u FBiH biti 1.000 KM?

Hrvatska je zemlja regije koja ima najveći stepen nezavisnosti obzirom da preko terminala na Krku prima ukapljeni plin iz SAD-a i Katara, ali i da imaju vlastitu proizvodnju plina na Jadranu, te funkcionalna skladišta plina.

Struka je saglasna infrastrukturu u BiH treba jačati, izgradnja južne interkonekcije koja bi omogućila direktan pristup plinu sa Krka je jedan od prioriteta, ali i druge alternative treba uzeti u obzir, iz Energoinvesta poručuju, jedan od ciljeva treba biti i priključak na TAP.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo