Četvrtak, 9 prosinca, 2021

BiH čeka zeleno svjetlo za izvoz mlijeka u EU

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Inspektori Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO) od 21. do 31. januara u BiH će provjeravati da li su ispunjeni svi potrebni uslovi za izvoz mlijeka u zemlje Unije, a nadležni u našoj zemlji očekuju pozitivan ishod ovog monitoringa.

Ako inspektori utvrde da nema smetnji da mlijeko iz BiH bude plasirano na evropsko tržište, domaći bi mljekari već u februaru trebalo da dobiju zeleno svjetlo za izvoz, što će imati veliki značaj za poljoprivrednike i prerađivače.

Samo u Hrvatsku su iz BiH godišnje izvoženi mlijeko i mliječni proizvodni vrijedni oko 43 miliona KM. Međutim, poslije ulaska te zemlje u EU 1. jula prošle godine, to tržište je otpisano, jer domaći mljekari nisu ispunjavali uslove za izvoz.

“Inspektori u Sarajevo dolaze 20. januara, a prvi sastanak će održati dan poslije. Ovdje će boraviti do 31. januara, do kada će obići Kancelariju za veterinarstvo BiH, nadležna tijela u entitetima, inspektore u kantonima i opštinama, te objekte koji su kandidovani za izvoz mlijeka”, rekao je Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Prema njegovim riječima, inspektori FVO bi poslije monitoringa u roku od 15 do 20 dana trebalo da pošalju BiH izvještaj o tome da li ispunjava uslove za izvoz mlijeka u EU.

“Do kraja februara trebalo bi da znamo njihovu odluku o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda. Mi se nadamo da će ova misija biti zadovoljavajuća i da ćemo dobiti zeleno svjetlo za izvoz. Napravili smo određeni napredak u posljednjih godinu, godinu i po, u svim poslovima koje je trebalo da završimo”, ističe Kalaba.

Dragiša Mekić, šef Pregovaračkog tima sa Evropskom komisijom zadužen za pitanja trgovine, ističe da će evropska inspekcija, ako uslovi ne budu ispunjeni, teško dati pozitivnu ocjenu.

“Ne znam koliko smo spremni, ali vidjećemo kada dođu u BiH”, rekao je Mekić.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, naglašava da su proizvođači i prerađivači potpuno spremni za dolazak stručnjaka iz EU i dodaje da je uvjeren da je mlijeko iz BiH dovoljno kvalitetno za evropsko tržište.

“Uvijek se može naći greška ako je neko traži. Ali, ako neko dođe da izvrši korektan pregled, ne bi trebalo da imamo nikakvih problema. Tržište EU jako je bitno ovoj državi. Potrošači u EU su veoma probirljivi i vrlo lako će prepoznati naš kvalitet”, ocijenio je Usorac.

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, prema procjenama, na godišnjem nivou iznosi oko 90 miliona KM. Blizu 20.000 farmera u BiH, kao i prerađivači mlijeka, zavise od stranog tržišta.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH ranije je potvrđeno da BiH već ima odobrenje za izvoz meda i ribe na tržište EU.

Slijedi kontrola mesa peradi i konzumnih jaja, za šta je procedura ispunjavanja uslova nešto komplikovanija.

BiH nema ni odobrenje za izvoz crvenog mesa u zemlje EU.

(Nezavisne)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tragedija u BiH: Poznat identitet poginulih mladića, bavili se sportom

Poznat je identitet stradalih mladića u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 22:00 sata na magistralnom putu M-106...

Možda vas zanima i ovo