Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

BiH danas dobiva kandidatski status za EU: Evropska unija više nije samo san

Autor:Patria

Preporučeno

Ipak pred BiH je 14 prioriteta koje mora ispuniti ukoliko želi napredak ka punopravnom članstvu u BiH.

Evropsko vijeće na današnjoj sjednici trebalo bi odobriti kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, nakon što je u oktobru preporuku dala Evropska komisija. Aplikacija za članstvo u EU predata je 2016. godine. No, BiH nije puno napredovala na tom putu. U svjetlu novih geopolitičkih tokova uzrokovanih ruskom agresijom na Ukrajinu, te sve većim ruskim i kineskim utjecajem na zemlje Zapadnog Balkana iz EU su se odlučili na malo brži tok dodjeljivanje statusa kandidata. Ipak pred BiH je 14 prioriteta koje mora ispuniti ukoliko želi napredak ka punopravnom članstvu u BiH.

Upravo se čita:  Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

U utorak je kandidatski status BiH odobrilo i Vijeće za opće poslove što je očekivani slijed događaja.

No, i pored kandidatskog statusa pravi posao i izazovi tek stoje pred vlastima BiH.

“EU očekuje da se brzo uspostave funkcionalna zakonodavna tijela i vlade na državnoj, entitetskoj i kantonalnoj razini kako bi se usredotočili na reforme na putu ka EU. Vijeće dalje ponavlja svoju nedvosmislenu predanost EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje”, navedeno je u dokumentu sačinjenom 12. decembra u Briselu.

Upravo se čita:  Otac malene Džene Gadžun na insistiranje advokata čega se može sjetiti: Mogu se sjetiti da mi je dijete pod zemljom

Vijeće poziva sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da se suzdrže i odreknu provokativne retorike i djelovanja koja izazivaju podjele, uključujući dovođenje u pitanje suvereniteta, jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje, te da prekinu veličanje osuđenih ratnih zločinaca, kao i da aktivno promiču pomirenje.

Bosna i Hercegovina, navedeno je dalje, treba poduzeti daljnje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala jednakost i nediskriminacija svih građana, posebice provedbom presude Sejdić-Finci.Vijeće ponavlja svoj poziv na uključiv proces ograničenih ustavnih i izbornih reformi, kroz istinski dijalog iu skladu s europskim standardima kako bi se uklonili svi oblici nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu. Vijeće naglašava da se ne smije poduzimati nikakav zakonodavni ili politički korak koji bi provedbu presude Sejdić-Finci i povezanih presuda Europskog suda za ljudska prava učinio izazovnijim ili bi dodatno produbio podjele.

Upravo se čita:  Mogli bi vam zatrebati kišobrani: Evo kakvo će vrijeme biti za vikend

Iako je zabrinuto nedostatkom napretka, Vijeće dodatno ohrabruje Bosnu i Hercegovine da se pozabavi reformama s ciljem poboljšanja zakonodavstva i zakonodavstva zemlje institucionalni okvir za usklađivanje sa zahtjevima članstva u EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine EU.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas