Četvrtak, 19 svibnja, 2022

BiH dobila nove gradove: Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj zvanično postali gradovi

Nemojte propustiti

Općine Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj zvanično su postali gradovi, nakon što je u „Službenom glasniku Republike Srpske“ objavljen zakon o ovim gradovima, rekao je Srni direktor ovog glasila Proko Dragosavljević.

BijeljinaNarodna Skupština RS usvojila je 10. jula zakone o  gradovima Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj, a Vijeće naroda 18. jula konstatovalo da usvojenim zakonima nije ugrožen vitalni nacionalni interes nijednog konsitutivnog naroda u Republici Srpskoj.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je ranije Srni da lokalne zajednice koje su dobile status grada imaju obavezu da usklade statute i termin općina preformulišu u termin grad.

Rešić je rekla da općine sada moraju promijeniti pečate, table, sva mjesta gdje u aktima piše da su općine, za šta imaju dovoljno vremena, bez ikakvih zakonom obaveznih rokova ili nekih poteškoća.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić danas će postaviti na zgradu općine novu tablu, u skladu sa novim statutom koji je ova općina dobila.

Skidanje stare table i postavljanje nove planirano je za 11.30 časova.

Ukazi o proglašenju zakona o gradovima Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj, objavljeni su 26. jula u Službenom glasniku Republike Srpske br. 70.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zbog kiše i grmljavine u dijelovima BiH na snazi meteoalarm

Zbog padavina i grmljavine na području jugoistočne Bosne na snazi je žuti meteoalarm. Naime, na području fočanske regije očekuju se...

Možda vas zanima i ovo