Subota, 27 veljače, 2021

BiH dobila nove gradove: Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj zvanično postali gradovi

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Općine Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj zvanično su postali gradovi, nakon što je u „Službenom glasniku Republike Srpske“ objavljen zakon o ovim gradovima, rekao je Srni direktor ovog glasila Proko Dragosavljević.

BijeljinaNarodna Skupština RS usvojila je 10. jula zakone o  gradovima Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj, a Vijeće naroda 18. jula konstatovalo da usvojenim zakonima nije ugrožen vitalni nacionalni interes nijednog konsitutivnog naroda u Republici Srpskoj.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je ranije Srni da lokalne zajednice koje su dobile status grada imaju obavezu da usklade statute i termin općina preformulišu u termin grad.

Rešić je rekla da općine sada moraju promijeniti pečate, table, sva mjesta gdje u aktima piše da su općine, za šta imaju dovoljno vremena, bez ikakvih zakonom obaveznih rokova ili nekih poteškoća.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić danas će postaviti na zgradu općine novu tablu, u skladu sa novim statutom koji je ova općina dobila.

Skidanje stare table i postavljanje nove planirano je za 11.30 časova.

Ukazi o proglašenju zakona o gradovima Bijeljina, Trebinje, Prijedor i Doboj, objavljeni su 26. jula u Službenom glasniku Republike Srpske br. 70.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo