Subota, 12 lipnja, 2021

BiH dobiva bespilotnu letjelicu domaće proizvodnje: Omogućit će prevenciju šumskih požara

Nemojte propustiti

Bosna i Hercegovina uskoro bi mogla nabaviti sofisticiranu bespilotnu letjelicu, posebno dizajniranoj za specijalna termalna i ortografska snimanja opožarenih površina iz zraka.

bespilotna-letjelicaNo, kako doznaje Dnevni avaz, letjelica će se moći imati i druge važne namjene.
Riječ je o letjelici tipa Bramor, koja se trenutno proizvodi u Sloveniji, teškoj svega nekoliko kilograma te opremljenom visokosofisticiranim kamerama radi snimanja velikih površina teritorije.

BiH, zajedno s Italijom, Slovenijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Srbijom, Albanijom i Grčkom, učestvuje u zajedničkom projektu evropskih fondova “IPA Adriatic”, koji je baziran na razvijanju modela za prevenciju velikih šumskih požara po standardima EU.

Kako Avaz doznaje, projekt BiH, kao najbolje rangiran, prošao je u drugi krug tehničkog ocjenjivanja u Briselu. Avazov izvor iz EU potvrdio je da su za implementaciju projekta vrijednog više od deset miliona eura zadužene naučnoistraživačke ustanove iz zemalja partnera.

Zvanična prezentacija projekta očekuje se već u septembru, kada će se znati više detalja kako o samom projektu tako i o nosiocima aktivnosti.
Neke zemlje, poput Sjedinjenih Američkih Država ili Njemačke, koriste bespilotne letjelice za različite svrhe.

Tako su mediji nedavno objavili izjavu direktora američkog FBI-ja Roberta Milera (Mueller) o tome da su koristili bespilotne letjelice za snimanje u akcijama provedbe zakona, dok je Njemačka nacionalna željeznička kompanija objavila da ih koristi protiv grafitera (autora grafita).

Izvor: Doznajemo.com

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo