Nedjelja, 26 ožujka, 2023

BiH gubi 1,5 milijardu maraka pomoći!

Nemojte propustiti

Ako 10. septembra ove godine BiH ne postigne sporazum s Evropskom unijom (EU), mogla bi izgubiti pravo na finansijsku pomoć u iznosu i većem od 1,5 milijardi KM.

Tog dana, naime, planiran je sastanak Monitoring komiteta Unije i BiH, na kojem će se odlučiti hoće li biti nastavljena provedba projekata EU iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u našoj zemlji ili će oni od 2014. godine biti ukinuti, potvrdio je nezvanično za Dnevni avaz izvor blizak EU.

Uslovi da se projekti koje sponzoriše Unija nastave jeste „jasan politički dogovor o mjerama i aktivnostima, uključujući i odobravanje relevantnih projekata”, te dogovor o tome kako dalje provoditi projekte koji dobiju zeleno svjetlo EU.

Problem je što je do sada sve išlo vrlo teško i nekoliko projekata je već suspendovano.

– Niko ne može dovoditi u pitanje naše opredjeljenje da pomognemo BiH. Mi smo ga toliko puta do sada dokazali. Ovdje smo investirali milijarde maraka. Ali, mi i dalje moramo imati siguran mehanizam koji će štititi novac poreznih obveznika EU. Samo ako postoji jasan sporazum koji će nam omogućiti da u svakom momentu verificiramo na terenu da se dogovoreno realizira, fondovi EU i dalje će biti na raspolaganju Bosni i Hercegovini – stav je Delegacije EU u našoj zemlji.

Fondovi IPA realizuju se od 2007. godine. Za BiH je od 2007. do 2013. izdvojeno nešto više od 600 miliona evra.

Za sredstva iz IPA 2 fondova, od 2014. do 2020., iznos pomoći za BiH još nije preciziran. Jedan od razloga za to je i činjenica da novac iz prvog paketa IPA pomoći nije utrošen. Da zlo bude gore, EU je u posljednja dva mjeseca, zbog nesposobnosti bh. vlasti da se dogovore, morala suspendovati projekte vrijedne oko deset miliona evra.

– Mi smo u posljednjih pet godina realizirali više od 300 projekata u BiH vrijednih više od 300 miliona eura. U fazi realizacije još je nešto više od stotinu projekata. No, sada se suočavate s opasnošću ne samo da se i ti ostali planirani projekti obustave nego i da ne dobijete ništa iz IPA 2. Mi više nemamo ni vremena ni strpljenja da čekamo da se vi dogovorite. Globalna je ekonomska kriza i novac ne može čekati. Ako ga vi nećete, uzet će ga neko drugi – rečeno je „Avazu” u Delegaciji EU u BiH.

Pojašnjeno je da bi za BiH iz projekata IPA 2 trebalo biti izdvojeno najmanje još 600 miliona evra. Uz to, IPA nije jedini instrument direktne pomoći EU našoj državi. Uz njega, trenutno se provode i programi iz fo-ndova EIDHR-a (Evropski instrumenti za demokratiju i ljudska prava), IfS (Instrumenti za stabilnost). Ako BiH izgubi pristup IPA fondovima, automatski gubi i pomoć iz druga dva fonda EU.

Da nevolja ne dolazi sama, pokazuje i podatak da bi to značilo i suspenziju pomoći BiH iz svih ostalih evropskih institucija – od Evropske banke za obnovu i razvoj do Evropske banke u Frankfurtu. Po automatizmu, novac koji je planiran za BiH iz Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, u najboljem slučaju bio bi zamrznut dok se stanje u zemlji ne poboljša.

Kada se sve sabere, izostanak IPA 2 fondova prerastao bi u gubitak koji bi se mjerio milijardama maraka.

– Mi smo toliko puta upozoravali na opasnosti zaostajanja BiH za zemljama u susjedstvu. Dok se vi svađate i stalno govorite da nešto nećete, druge zemlje regiona naporno rade i uvode standarde kvaliteta EU te time privlače potencijalne investitore i povećavaju svoj ekonomski rast. Blokiranje reformi nema samo političku nego i ekonomsku težinu – ističu u EU.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo