Utorak, 27 srpnja, 2021

BiH gubi kontrolu nad uvozom gasa u zemlju, poslove preuzeo entitet RS

Nemojte propustiti

Iz Stranke za BiH uputili su saopćenje u kojem upozoravaju da Bosna i Hercegovina gubi kontrolu nad uvozom gasa u zemlju, prenosi novinska agencija Patria.

Prema tvrdnjama iz ove stranke, u Zvorniku, na granici između Bosne i Hercegovine i Srbije, poskidani su svi mjerači protoka gasa, a koji su bili u vlasništvu BH Gasa, kao jedinog ovlaštenog uvoznika gasa u BiH. Mjerače je poskidala kompanija Gaspromet Pale, čime je BH Gas ostao bez mogućnosti mjerenja gasa na primopredajnim mjestima u Zvorniku.

Iz SBiH objašnjavaju kako će prvo mjesto mjerenja ulaska plina u BiH za BH Gas od sada biti u Kladnju.

– Ovo je prvi put nakon 18 godina da ova kompanija nema mjernih mjesta u Zvorniku, a mjerači su sada ničiji jer BH Gas nije izrazio želju da ih preuzme. Ono što javnost treba da zna jeste da je ovo skidanje mjerača urađeno u skladu sa Uputstvom o pojednostavljenom carinskom postupku koje je usvojila Uprava za indirektno oporezivanje.

Tim Uputstvom svi učesnici u poslovima sa gasom u BiH su trebali obezbijediti licence. No, ni pet mjeseci nakon objave Uputstva, kompanije iz FBiH (BH-Gas i Energoinvest) to nisu uradile. S druge strane, kompanije iz bh. entiteta RS pribavile su licence i time stekle uslove za bavljenje poslom kako je to predviđeno Uputstvom iz UIO – navode iz SBiH. Iz ove stranke dalje kritiziraju da su BH Gas i Energoinvest neodgovornim ponašanjem doprinijele rušenju gasnog sektora Bosne i Hercegovine, kao i ustupanju ovog važno sektora u zemlju bh. entitetu RS.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo