Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Institut za ekonomiju i mir: BiH i dalje rizična zemlja, mogući sukobi

Nemojte propustiti

news-2014-June-ukrajina_514964842

Pogoršanje globalnog mira prošle godine uzrokovano je terorističkim aktivnostima, sukobima, brojem izbjeglica i raseljenih. Proteklih sedam godina bilježi se silazna putanja, u odnosu na trend od 60 godina nakon Drugog svjetskog rata kada je zabilježen trend rasta globalnog mira, piše praguepost.com prenosi Patria.

Institut za ekonomiju i mir (IEP) napravio je izvještaj za 162 zemlje svijeta prema 22 pokazatelja; prema domaćem i međunarodnom sukobu, sigurnost u društvu, i militarizacija. BiH je prema tom izvještaju na 61. mjestu, Crna Gora 54., Srbija 52., a Hrvatska na 26. mjestu.

Međutim, lista zemalja kojoj prijeti povećanje nemira i nasilja u naredne dvije godine za BiH nije baš pozitivna. BiH je stavljena u rang zajedno sa Zambijom, Haitijem, Argentinom, Čadom, Nepalom, Burundijem, Gruzijom, Liberijom i Katarom.

Najmirnija regija svijeta i dalje je Evropa, dok je najmanje miran region Južne Azije. Od 162 zemlje svijeta na posljednjem mjestu prema sigurnosti je Sirija, dok je Island na prvom mjestu.

Kako se navodi u izvještaju, Evropa vodi svijet u smislu ukupne razine mira, naročito sa skandinavskim zemljama, ali se isto tako navodi da su zapažena poboljšanja na Balkanu, području koje je tradicionalno bilo najviše turbulentno.

Procjenjuje se da su ova dešavanja utjecala i na ekonomski aspekt i to u iznosu od 11,3 svjetskog GDP-a ili 9,8 triliona američkih dolara, objavio je Global Peace Index u Londonu, prenosi Patria.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo