Nedjelja, 3 ožujka, 2024

BiH i Hrvatska pokušavaju spriječiti nezakonit prenos keša

Autor:CIN

Preporučeno

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Carinska uprava RH počele su razmjenu podataka o prenosu gotovine preko granice kako bi spriječile pranje novca.

Direktori Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH) i Carinske uprave Republike Hrvatske (RH) Miro Džakula i Mario Demirović potpisali su Memorandum o razmjeni podataka o svim robama koje prelaze iz jedne zemlje u drugu.

Carine će svakodnevno razmjenjivati informacije, a posebno je naglašena važnost podataka o prenosu gotovine. Carinske službe očekuju da će na ovaj način spriječiti pranje novca, zloupotrebe i korupciju među carinicima.

Dokument je potpisan u Banjoj Luci na inicijativu direktora UIOBiH Mire Džakule. „U toku je komunikacija sa Carinskom upravom Srbije da i s njima potpišemo isti memorandum i to ćemo isto učiniti i sa Carinskom upravom Crne Gore“, kaže on.

Upravo se čita:  Skandalozni podaci: Građani BiH posjeduju skoro dva miliona komada oružja

Memorandum je potpisan dva i po mjeseca nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio priču u kojoj je dokazao da UIOBiH nema kontrolu nad iznošenjem gotovog novca iz države.

Putnici pri izlazu iz BiH, koji nose više od 10.000 eura gotovine, dužni su na graničnom prelazu prijaviti carinicima novac i priložiti dozvolu od entitetskih ministarstava finansija. UIOBiH je ove dozvole smatrala i dokazom o porijeklu novca, ali su novinari otkrili da ministarstva ne provjeravaju kako je novac zarađen jer tvrde da nisu nadležni za to.

Upravo se čita:  SIPA pretresa i hapsi u Sarajevu: Privedena jedna osoba, "pala" pošiljka sa 22 kg speeda

Za unošenje novca u drugu zemlju putnicima nije potrebno ništa više od usmene prijave pa je većina keša koji se iznosi ostajao neprijavljen zbog nedostatka kontrole. Carinici uglavnom nisu pitali, putnici su sakrivali novac i tako je iz BiH u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku od početka 2018. do oktobra 2020. godine ilegalno izneseno najmanje 37,6 miliona maraka u različitim valutama. UIOBiH nije znala za ovaj novac jer nije sarađivala niti razmjenjivala podatke sa kolegama iz susjednih zemalja.

Upravo se čita:  1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Prema podacima UIOBiH, u tom periodu je u Srbiju i Crnu Goru izneseno oko 700 hiljada maraka keša, dok je tim zemljama prijavljen 44 puta veći unos iz naše zemlje – 30 miliona KM Srbiji i 909 hiljada KM Crnoj Gori.

Najviše novca, čak 3,3 milijarde maraka, otišlo je u Hrvatsku, uglavnom preko pravnih lica.

Ministarstvo finansija Hrvatske novinarima CIN-a nije dalo potpune podatke o unosu novca u zemlju, ali i djelimični podaci pokazuju da je tokom 2018. godine preko osam graničnih prelaza iz BiH u Hrvatsku ilegalno izneseno 7,3 miliona maraka.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas