Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

BiH ima dva svjetska turistička fenomena: Međugorje i piramide u Visokom

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Bosna i Hercegovina ima dva svjetska turistička fenomena, jedan je Međugorje a drugi piramide u Visokom, kaže u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria arheolog Semir Osmanagić, dodajući da je neshvatljivo da vlasti u BiH ove potencijale ne žele iskoristiti.

Osmanagić već nekoliko godina zagovara tezu kako turizam Bosne i Hercegovine može biti pokretač kompletne privrede u zemlji, ali ta ideja nikada nije dobila dovoljnu podršku u vlasti, što su kritikovali i mnogo domaći i svjetski stručnjaci.

Prirodne ljepote i bogata historija zemlje, mogu biti samo dodatni elementi koji će upotpuniti turističku ponudu BiH, odnosno turiste dodatno zadržati u zemlji, ali glavni turistički potencijal BiH, objašnjava Osmanagić, su piramide i Međugorje.

BiH naročito može iskoristiti činjenicu, dodaje Osmanagić, da turisti posljednjih godina žele nove destinacije koje mogu posjetiti u svijetu, ali i činjenicu da Egipat, Tunis i neke druge zemlje više nisu sigurne za turiste zbog ratnih dešavanja u ovom dijelu svijeta.

– Nažalost, grupa entuzijasta ne može sama podnijeti sav teret koji ovaj posao nosi sa sobom. Da bi turističke potencijale BiH iskoristila u potpunosti, pomoć nam mora pružiti i država, prije svega izgradnjom infrastrukture, počevši od cesta do hotela, jer smo po tome zadnji u Evropi – zaključuje Osmanagić, piše Patria.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo