Srijeda, 18 svibnja, 2022

‘BiH je taoc Dodika! Tražiti privremenu suspenziju specijalnih paralelnih veza RS-a i Srbije’

Nemojte propustiti

– Mi smo taoci Dodika, dok imamo poruke iz međunarodne zajednice da se svaka zemlja mora opredijeliti – kazao je Miro Lazović

Denis Bećirović, delegate u Domu naroda PSBiH gostujući na FTV kazao je da da BIH mora imati jasan stav kada je u pitanju odnos BiH spram agresije na Ukrajinu.

“Mislim da mi u BiH svi predstavnici zvanične vlasti moramo pokazati da smo na strain cijelog slobodarskog svijeta, koji pomaže narodu Ukrajine i koji je protiv agresije i koji slijedi principijelne stavove. U tom smislu nije isključeno da u narednim danima i sam podnesem neke pravne akte unutar PSBiH. Bez obzira da li će biti usvojeni ili ne, jako je važno da pošaljemo principijelan stav”, kazao je Bećirović.

Pojasnio je da sve zemlje svijeta donose određene deklaracije ili rezolucije vezano za dešavanja u Ukrajini.

“Zašto i mi u BiH ne bismo razmislili da usvojimo neki dokument koji će biti javno očitovanje državnih organa oko ovog pitanja”, kazao je Bećirović.

Miro Lazović nadovezao se na ovu temu te provukao vrlo zanimljiv stav.

“Kad referiramo sve ovo što se dešava u Ukrajini na poziciju BiH onda vidimo da može biti nekih ekscesa. Ta politika Putina preko njegovih posrednika u BiH može dati neke negativne efekte. Mislim da bi bilo dobro razmisliti i o sljedećem potezu. Mi smo taoci Milorada Dodika, tačnije Beograda koji preko Dodika u kojem drži BiH u jednom stanju u kojem joj on ne dozvoljava da pune punopravni član EU, na način da, kada se sve zemlje trebaju opredijeliti jesu li za EU i ovaj liberalni projekat ili su za trianiju i invaziju koju je Putin izvršio.

Mi smo taoci Dodika, dok imamo poruke iz međunarodne zajednice da se svaka zemlja mora opredijeliti. I bez obzira što dva člana Predsjedništva bi se opredijelila I naše institucije mi nemamo zajednički stav. Tako da bi možda bilo logično da se insistira od zemalja koje su garanti Dejtona da se traži privremena suspenzija paralelnih specijalnih veza Srbije i RS i tako odvojiti taj utjecaj”, kazao je Lazović.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Predsjednik Finske nazvao Vladimira Putina: Objavljeni detalji razgovora!

"Razgovor je bio direktan i otvoren i vođen je bez zaoštravanja. Izbjegavanje napetosti smatralo se važnim", rekao je Niinisto...

Možda vas zanima i ovo