Subota, 25 rujna, 2021

BiH konačno može u masovniju imunizaciju građana: Stiže pola miliona doza kineskog Sinopharma!

Nemojte propustiti

– Pozivam sve građane da se odazovu na masovnu imunizaciju, iskoriste mogućnost i da se vakcinišu. Na taj način će pomoći u borbi protiv zajedničkog izazova koji i dalje prijeti, napisala je ministrica Turković.

– Potvrđujemo planirani dolazak nabavljenih kineskih cjepiva u Federaciju BiH u petak, izjavio je jučer za Oslobođenje v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med. Podsjećamo da je Vlada FBiH kupila 500.000 Sinopharm vakcina za što je prema ugovoru sa ovim kineskim proizvođačem izdvojeno 12,5 miliona KM. Time će se stvoriti svi preduslovi za nastavak masovnije imunizacije protiv koronavirusa stanovnika ovog entiteta.

U međuvremenu, u Bosni i Hercegovini se dogodila nesvakidašnja i skandalozna situacija u Domu zdravlja Doboj, gdje su građanima umjesto vakcine protiv koronavirusa date vakcine protiv sezonske gripe. Umjesto Sinopharmom, njih osam je vakcinisano Vaxigripom. Slučaj su prijavili policiji, a obaviješteno je i Opštinsko javno tužilaštvo Doboj.

O ovom propustu koji se dogodio u subotu, 31. jula, jučer su se oglasili iz DZ-a Doboj. U saopćenju koje potpisuje direktor Slavko Kovačević navedeno je da je nakon ovog neželjenog događaja vakcinacija zaustavljena, a radnica M. P. udaljena s radnog mjesta i procesa rada.

Naglasili su da su doktori porodične medicine zaposleni u ovoj službi odmah obavijestili sugrađane koji su primili vakcinu protiv sezonske gripe te im pojasnili da ne postoji opasnost po njihove živote i zdravlje, niti eventualne posljedice. O odgovornosti radnice u procesu vakcinacije, po okončanju istražnih radnji, izjasniće se nadležne institucije, poručili su iz Doma zdravlja.

Jučer su se oglasili i iz Policijske uprave Doboj, navodeći da su preduzeli sve potrebne mjere i radnje s ciljem da se provjere navodi iz prijave o ovom događaju koji je uznemirio dio javnosti u tom bh. gradu.

Pola miliona vakcina protiv koronavirusa proizvođača AstraZeneca, koje su donacija Austrije, stižu u BiH 9. augusta, objavila je na Twitteru ministrica vanjskih poslova BiH i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Bisera Turković.

– Pozivam sve građane da se odazovu na masovnu imunizaciju, iskoriste mogućnost i da se vakcinišu. Na taj način će pomoći u borbi protiv zajedničkog izazova koji i dalje prijeti, napisala je ministrica Turković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Strahota: Sarajka zapela za armaturu usred Titove ulice, umalo ostala bez oka… Pukla joj i arkada!

Neimenovana Sarajka umalo nije platila glavom javašluk nadležnih institucija. Ona je ispričala za portal Avaza da je zapela za...

Možda vas zanima i ovo