Nedjelja, 17 listopada, 2021

BiH korak bliže suspenziji olakšica

Nemojte propustiti

20150308170410_292935

Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta (AFET) danas bi na sjednici u Strazburu trebalo da raspravlja o poziciji EP-a kada je u pitanju najavljena mogućnost suspenzije trgovinskih olakšica za BiH od 1. januara 2016. godine.

Kako je to više puta najavljeno, ova mjera prijeti našoj zemlji ukoliko do 31. decembra ne primijeni trgovinske koncesije predviđene Privremenim sporazumom sa EU o trgovini i trgovinskim pitanjima nakon prijema Hrvatske u veliku zajednicu evropskih država.

No, konačnu poziciju EP-a o ovom pitanju utvrdiće Odbor za trgovinske odnose, koji je nadležan da o tome raspravlja sa Vijećem EU i EK.

Novi izvjestilac EP-a za BiH, Rumun Kristijan Dan Preda, ranije je Odboru za trgovinske odnose uputio Nacrt mišljenja o “o uvođenju vanrednih trgovinskih mjera za zemlje u Procesu stabilizacije i pridruživanja (SSP) i obustave primjene u pogledu BiH”. U njemu je navedeno kako treba podržati prijedlog EK da produži autonomske trgovinske mjere za zemlje i teritorije zapadnog Balkana koje učestvuju u SSP-u za još pet godina, do 31. decembra 2020.

“Preferencijalni trgovinski režim je doprinio povećanju izvoza zemalja zapadnog Balkana u EU. EU je tokom 2013. bila najveći trgovinski partner, kako u pogledu uvoza (72,7 posto) tako i u pogledu izvoza (81,8 posto)”, navodi Preda, koji dalje zaključuje da trgovinske olakšice znače mnogo u smislu podrške ekonomskoj integraciji sa EU, što doprinosi i političkoj stabilnosti i ekonomskom napretku cijele regije.

“Ove mjere treba posmatrati u širem kontekstu naše politike prema zemljama zapadnog Balkana i našeg krajnjeg cilja da ih približimo EU”, navodi Preda.

Naglašava da i EP treba da igra važnu ulogu “i ima pravo da primijeni svoje prerogative ako treba da se donese odluka o suspenziji trgovinskih olakšica”.

“U široj perspektivi, unošenje veće jasnoće i dosljednosti u način na koji se unosi nacrt klauzule o ljudskim pravima u režim trgovinskih povlastica je neophodno. Konačno, prijedlog Komisije je uzeo u obzir činjenicu da BiH još nije prihvatila da primijeni trgovinske koncesije predviđene Privremenim sporazumom nakon prijema Hrvatske u EU”, ističe Preda.

On, također, upozorava da bi, ukoliko ovo pitanje ne bude riješeno do kraja godine, olakšice koje BiH ima mogle biti suspendovane 1. januara 2016.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Naredna četiri dana miholjsko ljeto: Temperatura iznad 20 stepeni

U utorak, srijedu i četvrtak biće uglavnom sunčano i toplo vrijeme, uz promjenljivu dnevnu oblačnost. U BiH sutra će biti...

Možda vas zanima i ovo