Petak, 22 listopada, 2021

BiH korak dalje od crne liste Moneyvala

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

U Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po hitnoj proceduri, u drugom pokušaju, usvojen je izmijenjeni državni Krivični zakon, koji mora proći i Predstavnički dom.

To je uvjet da Bosna i Hercegovina ne dođe na takozvanu crnu listu Moneyvala, odbora eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Amandmani na Krivični zakon imaju cilj sprečavanje terorističkih aktivnosti. Pojedini poslanici hitnu izmjenu zakona smatraju vatrogasnom mjerom, čime država želi da izbjegne moguće sankcije Moneyvala, jer vjeruju da mora da se uradi niz stvari u bh. krivičnom zakonodavstvu.

Do početka juna prošle godine, što je inače bio produženi rok jer je prvobitno bio april, Moneyval je tražio od vlasti BiH da usvoje zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kako ova država ne bi bila automatski prebačena na „sivu listu“ kada je riječ o finansijskim transakcijama iz inostranstva.

No, do juna je usvojen samo Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ali ne i izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, koje su na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH tada osporili delegati iz srpskog naroda, tvrdeći kako se radi o prijenosu nadležnosti sa entiteta na državu, što je Ministarstvo pravde BiH negiralo.

Zbog toga je Radna grupa za finansijsko djelovanje (FATF) ljetos tražila od Moneyvala da BiH uputi u proces, odnosno na tzv. „crnu listu“.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo