Petak, 15 listopada, 2021

BiH kreće u reformu obrazovanja po europskim standardima

Nemojte propustiti

Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH u suradnji s partnerima iz Slovenije, a u okviru Twinning projekta Europske komisije u BiH, organizirala je u Sarajevu Konferenciju pod nazivom Reformski procesi obrazovanja u BiH i iskustva u Europskoj uniji.

obrazovanje-1Tim povodom, ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Maja Stojkić kazala je da je veoma bitno unaprijediti obrazovni sustav BiH te da je potrebna kontinuirana edukacija. “Danas su prezentirani rezultati projekta na kojem smo radili 15 mjeseci a koji je nastao u sklopu Twinning projekta Europske komisije u BiH te se danas razgovaralo o reformskim procesima u BiH i iskustvima iz Europske unije. Stanje obrazovnog sustava u BiH je šaroliko jer učenici ostvaruju dobra znanja ali ta znanja su trenutna pa je veoma bitno stvoriti obrazovni sustav zahvaljujući kojem će učenici dobiti znanja koja će moći primjenjivati i u svakodnevnom životu, a ne samo da uče radi ocjene”, dodala je gđa. Stojkić.

Cilj konferencije bio je razmijenjivanje iskustava s međunarodnim stručnjacima na području uvođenja promjena u odgojno obrazovni sustav, razvoj i implementiranja nastavnog plana i programa i unaprijeđenja obrazovnog sustava, a prisutnima su se obratili i ravnatelj Zavoda za šolstvo Republike Slovenije Gregor Mohorčić i strateški ravnatelj odjela za cjeloživotno učenje Education Scotland, Velika Britanija Alan Armstrong kao i mnogi drugi stručnjaci i partneri iz Slovenije i Austrije.

Ovom prilikom, strateški ravnatelj Odjela za cjeloživotno učenje Educatio Scotland – Velika Britanija Alan Armstrong kazao je da učenici iz BiH zaslužuju bolje obrazovanje i da je potrebno napraviti značajne promjene te da proces promjena zavisi od djece, nastavnika, roditelja i cjelokupnog obrazovnog sustava.

Na konferenciji je naglašeno da se nastavnici ne bi trebali nužno pridržavati udžbenika te da se treba uraditi prilagodba nastavnog plana i programa.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo