Petak, 18 lipnja, 2021

BiH leži na “nafti 21. vijeka”: Nijemci stižu na velika nalazišta u BiH!

Nemojte propustiti

Informaciju o nalazištima litija na prostoru BiH i Srbije nedavno je dao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prema Vučićevim rijčeima realizacija projekta „Jadar“ će biti bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu ima 10% svjetskih nalazišta litija. Rekao je tada i da bi ovo mogao biti veliki bum za Podrinje s obje strane Drine (Srbije i Bosne i Hercegovine)

Šta je to “nafta 21. stoljeća”?

Riječ o mineralu od kojeg se poizvode baterije za električna vozila, zbog čega je on ključan za razvoj automobilske industrije. Svjetski mediji litij su odavno prozvali „naftom 21. stoljeća“.

Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli kazao je da su Vučićevi navodi tačni.

“Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske rekao je da je BiH izuzetno bogata rudama i mineralima” – kazao je Gutić

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju litij, ima ga i na teroritoriji Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne. Dodao je da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog stoljeća radi geološka kartiranja cijele BiH.

“Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke kompanije. U BiH je već formirana tvrtka uz preporuku firme„Thyssen“ iz Njemačke, upravo za ova nalazišta” – kaže Gutić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo