Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

BiH među zemljama koje su zabranile cirkuse sa životinjama

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH zabranjuje državnje životinja u cirkusima i cirkuse sa životinjama još od 2009. godine.

To je svrstva među tek nekoliko svjetskih i evropskih država koje imaju taj nivo zaštite životinja, piše bh. novinska agencija Patria (NAP). Od donošenja zakona do danas barem u velikim gradovima u BiH djeca nisu bila prilici da gledaju atrakciju u kojoj su uživale starije generacije.

Ibahim Spahić, direktor najvećeg festivala u Bosni i Hercegovini – Internacionalni festival Sarajevska Zima, kazao je za NAP kako bi rado organizovao cirkus u našoj zemlji, ali se boji da za tako nešto, i bez zakona, više nema prostora.

– Lično mislim da je cirkus kao forma teatarskog života izuzetno važan, i rado bih organizovao jednu takvu manifestaciju. Nažalost, problem sveopšteg prisustva cirkusa u BiH doveo je do toga da trenutno u našoj zemlji nama mjesta za životinjski cirkus. Ljudi uopšte ne osjećaju potrebu za takvom vrstom zabave – kazao je Spahić za NAP.

BiH je jedan od rijetkih zemalja u Evropi koja u potpunosti zabranjuje iskorištavanje životinja u cirkuske svrhe. Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, Članom 3., decidno zabranjuje mučenje životinja i njihovo izlaganje stresu, patnji, strahu, dok Član 4, tačka „cc“, precizno zabranjuje držanje životinja u cirkusima i cirkuske tačke sa životinjama.

Ko prekrši ovaj zakon može biti kažnjen kaznom od 30 do čak 10.000 KM.

Sličan zakon usvojen je i u mnogim drugim evropskim zemalja. S tim da cirkusi sa životinjama u BiH, Grčkoj i Kirpu zabranjeni u potpunosti, dok u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj…, u cirkusima nije dozvoljeno koristiti samo divlje ili neke tačno definisane životinje. U Španiji je cirkuse sa divljim životinjama, primjerice, zabranjuju organizovati samo u nekim gradovima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo