Četvrtak, 19 svibnja, 2022

BiH na šestom mjestu po potrošnji duhana: Pušači ne odustaju i okreću se jeftinijem rezanom duhanu

Nemojte propustiti

Cijene cigareta u Bosni i Hercegovini konstantno rastu. Istraživanja su pokazala da se naša zemlja nalazi na šestom mjestu kada je u pitanju potrošnja duhana u svijetu.

duhan-rezani-motaj (1)

Iako su cigarete u posljednje četiri godine poskupjele u nekoliko navrata, mnogi se ne odriču ovog poroka, već, jednostavno, pronalaze drugu i jeftiniju varijantu – rezani duhan.

Kako nam je kazao Ljudevit Zadro iz Gruda, koji se dugi niz godina bavi uzgojem i prodajom duhana, interesiranje je u stalnom porastu.

– Kilogram duhana košta oko pet maraka. Većinom ga kupuju stariji ljudi koji su cijelog života pušili duhan, dok je omladini lakše bilo da kupe kutiju cigareta. Vremena su se promijenila, sada i mladi motaju duhan. Od 300 grama duhana mogu se napraviti dvije i po šteke cigareta i na taj način se može mnogo novca uštedjeti. Vjerujem da će ovakva slaba finansijska situacija utjecati na sve pušače, tako da će se mnogi vratiti starim običajima – kazao je Zadro.

Na sarajevskim pijacama kilogram duhana može se kupiti po cijeni do 30 maraka, u zavisnosti od kvalitete proizvoda. Senad Alibašić kazao nam je da puši duže od 30 godina, ali, ukoliko se povećaju cijene cigareta, i on će prijeći na motanje duhana.

– Nemam drugog izbora i ovako su mi cigarete skupe, ali teško je da se sada odvikavam. Došao sam na pijacu da pogledam koliko se kreću cijene duhana i da se osiguram. Kući se vraćam sa 500 grama. Dovoljno za početak – dodao je Alibašić.

Crno tržište

Stručnjaci upozoravaju da Bosni i Hercegovini u narednom periodu prijeti i crno tržište duhana.

– Količine koje se kupuju nacrno od proizvođača duhana značajne su i dostižu, vjerovatno, i stotine tona, što nije malo – kaže naš sagovornik i dodaje da dio duhana s crnog tržišta završava i u susjednim državama – Srbiji i Hrvatskoj.

Izvor: Dnevni avaz

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Komšije se ponovo podmiruju u BiH: “Prijatno sam iznenađena da je tolika cifra”

"U BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je bilo riječi o...

Možda vas zanima i ovo