Subota, 27 veljače, 2021

BiH na šestom mjestu po potrošnji duhana: Pušači ne odustaju i okreću se jeftinijem rezanom duhanu

Nemojte propustiti

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Cijene cigareta u Bosni i Hercegovini konstantno rastu. Istraživanja su pokazala da se naša zemlja nalazi na šestom mjestu kada je u pitanju potrošnja duhana u svijetu.

duhan-rezani-motaj (1)

Iako su cigarete u posljednje četiri godine poskupjele u nekoliko navrata, mnogi se ne odriču ovog poroka, već, jednostavno, pronalaze drugu i jeftiniju varijantu – rezani duhan.

Kako nam je kazao Ljudevit Zadro iz Gruda, koji se dugi niz godina bavi uzgojem i prodajom duhana, interesiranje je u stalnom porastu.

– Kilogram duhana košta oko pet maraka. Većinom ga kupuju stariji ljudi koji su cijelog života pušili duhan, dok je omladini lakše bilo da kupe kutiju cigareta. Vremena su se promijenila, sada i mladi motaju duhan. Od 300 grama duhana mogu se napraviti dvije i po šteke cigareta i na taj način se može mnogo novca uštedjeti. Vjerujem da će ovakva slaba finansijska situacija utjecati na sve pušače, tako da će se mnogi vratiti starim običajima – kazao je Zadro.

Na sarajevskim pijacama kilogram duhana može se kupiti po cijeni do 30 maraka, u zavisnosti od kvalitete proizvoda. Senad Alibašić kazao nam je da puši duže od 30 godina, ali, ukoliko se povećaju cijene cigareta, i on će prijeći na motanje duhana.

– Nemam drugog izbora i ovako su mi cigarete skupe, ali teško je da se sada odvikavam. Došao sam na pijacu da pogledam koliko se kreću cijene duhana i da se osiguram. Kući se vraćam sa 500 grama. Dovoljno za početak – dodao je Alibašić.

Crno tržište

Stručnjaci upozoravaju da Bosni i Hercegovini u narednom periodu prijeti i crno tržište duhana.

– Količine koje se kupuju nacrno od proizvođača duhana značajne su i dostižu, vjerovatno, i stotine tona, što nije malo – kaže naš sagovornik i dodaje da dio duhana s crnog tržišta završava i u susjednim državama – Srbiji i Hrvatskoj.

Izvor: Dnevni avaz

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Preminuo direktor Perutnine Ptuj BH Mladen Andrić

Kompanija Perutnina Ptuj BH obavijestila je javnost da je u 54. godini preminuo njihov direktor Mladen Andrić. Cijelu svoju karijeru...

Možda vas zanima i ovo