Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

BiH na “zelenoj” listi za ulazak u Austriju: Ovo su vakcine koje oni priznaju

Nemojte propustiti

Ukoliko putnik nema nijednu od tri potvrde, on mora da se elektronski registruje prije dolaska u Austriju, i ujedno mora u karantin dok se ne testira negativno.

Građani svih zemalja Zapadnog Balkana od danas lakše mogu ulaziti u Austriju. Od danas su na epidemiološkoj “zelenoj” listi i građani Bosne i Herecegovine, prenose agencije.

Uredbom koja je od ponoći stupila na snagu, građani svih zemalja zapadnog Balkana mogu od danas da uđu u Austriju, uključujući i turiste.

Do sada su samo Srbija i Sjeverna Makedonija, kao i Albanija bile na “zelenoj” listi, a sada su to i BiH, Crna Gora i Kosovo.

Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste mogu da uđu u Austriju bez karantina ako posjeduju sertifikat o vakcinaciji, sa vakcinama koje je priznala Evropska agencija za lijekove – “Pfizer”, “Moderna”, “AstraZeneca” i “Johnson & Johnson” – i Svjetska zdravstvena organizacija – kineski “Sinopharm” i “Sinovac”.

Ruski “Sputnjik” austrijske vlasti ne prihvataju.

Ko ne posjeduje potvrdu o vakcinaciji mora sa sobom imati potvrdu o preležanom Covid-19, ili negativan PCR ili antigenski test. Putnici koji dolaze iz zemalja sa “zelene” liste ne moraju da ispunjavaju elektronsku registraciju prije puta.

Ukoliko putnik nema nijednu od tri navedene potvrde, on mora da se elektronski registruje prije dolaska u Austriju, i ujedno mora u karantin dok se ne testira negativno.

Novom uredbom Rusija je uvrštena u zemlje u kojima se širi novi soj koronavirusa, zbog čega svi koji dolaze u Austriju nakon boravka u toj zemlji moraju u karantin.

To, inače, od ranije važi za Veliku Britaniju, Brazil, Indiju i Јužnu Afriku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo