Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

BiH: Obustavljeno izdavanje viza za ulazak i boravak građanima Sirije na osnovi turističkog vaučera

Nemojte propustiti

Služba za poslove sa strancima u BiH je u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna ove godine, postupajući po zahtjevima Ministarstva vanjskih poslova za davanje suglasnosti za vizu za dugoročni boravak (viza D), dala suglasnost za izdavanje 910 viza, dok za 20 zahtjeva nije dana suglasnost zbog neispunjavanja uvjeta.

Suglasnost za izdavanje vize tipa D u najviše slučajeva dana je državljanima Kine, Libije, Sirije, Rusije i Saudijske Arabije.

Služba za poslove sa strancima je analizirajući migracijska kretanja u Bosni i Hercegovini u prethodnom razdoblju, a posebno događanja u vezi sa masovnim prilivom migranta u susjednim zemljama, uočila povećan broj zahtjeva za izdavanje viza za kratkoročni boravak(viza C) na osnovi vaučera, koje državljani Sirije upućuju veleposlanstvima BiH u Abu Dabiju, Dohi i Kuvajtu.

Nadalje, Služba za poslove sa strancima je operativnim radom prikupila saznanja i informacije da je 8 državljana Sirije legalno na osnovi izdanih viza ušlo na teritoriju BiH nakon čega su ilegalno prešli na teritoriju R. Srbije, gdje su zatražili međunarodnu zaštitu-azil te su nekoliko dana nakon toga stigli u zemlje EU.

To je upućivalo na činjenicu da bi državljani Sirije mogli u masovnijem broju pokušati legalnim putem ući u BiH, priključiti se masovnim kretanjima migranata u susjednim zemljama te na taj način doći u zemlje EU kao svoju krajnju destinaciju, rečeno je Feni iz Službe za poslove sa strancima u BiH.

Služba je nakon toga identificirala hotele čije vaučere su ti državljani imali, izvršila odgovarajuće kontrole te spriječila dolazak u BiH 112 sirijskih državljana koji su aplicirali u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u Abu Dabiju, Kuvajtu i Dohi.

Tako je u svrhu učinkovitije prevencije ilegalnih migracija te davanja doprinosa sigurnosti Bosne i Hercegovine, Služba koordinirala aktivnosti s Ministarstvom vanjskih poslova BiH nakon čega je obustavljeno izdavanje viza za ulazak i boravak svim građanima Sirije na osnovi turističkog vaučera.

Kada su u pitanju državljani Sirije, Služba za poslove sa strancima je u prvih devet mjeseci ove godine odobrila/produžila privremeni boravak u 64 slučajeva, dok je stalni boravak odobren za 7 državljana Sirije.

Iz te službe ističu kako, u cilju doprinosa ukupnom sigurnosnom sustavu BiH, svakodnevno prikupljaju podatke o svim vidovima neregularnih migracija i neregularnim migrantima, nadziru i kontroliraju boravak stranaca kroz njihovu eventualnu zlouporabu i nezakonitost u korištenju boravka i eventualno ugrožavanje javnog poretka ili nacionalne sigurnosti zemlje.

Također, Služba vrši sve neophodne provjere prije odlučivanja kod ovjere pozivnih pisama, kod izdavanja prethodne suglasnosti za izdavanje vize tipa D i odobrenja boravka. Vršenjem neophodnih provjera u postupku ovjere pozivnih pisama, odnosno prije nego što stranac dođe u BiH, štiti se sigurnosni sustav BiH, navode iz Službe za poslove sa strancima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Djevojčica (4) se iskrala iz kuće i otišla se igrati, njeno tijelo u autu pronašla majka…

Kao i svakog dana, pišu Novosti, djevojčica je u to vrijeme odlazila u kuću babe i djede, koja je...

Možda vas zanima i ovo