Nedjelja, 17 siječnja, 2021

BiH ostaje bez cjepiva protiv korone? Vijeće ministara izrazilo zabrinutost i pozvalo Vladu FBiH da uplati predviđeni dio finansijskih sredstava

Nemojte propustiti

Dragan Čović: Građanska BiH kakvu želi SDA će se raspasti, ja u nju ne vjerujem; Željko Komšić je bošnjački član Predsjedništva

- Pa da sam ga želio i zagovarao, do sada bih ga imao. Ono što ja zagovaram je transparentnost...

Od sutra stupaju na snagu: Vlada FBiH usvojila naredbe i preporuke Kriznog štaba FMZ, sve mjere produžene za 14 dana

Naredbe i preporuke Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva donose se s rokom važenja od 14 dana, a početak primjene...

Slučaj u BiH: Vlasnik fotografske radnje osumnjičen za falsifikovanje blizu 200 nalaza u vezi PCR testiranja

PRIJEDOR - U toku je rad na kompletiranju predmeta, nakon čega će Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, biti dostavljen izvještaj...

SDP BiH preko Suda BiH zatražio ponovno prebrojavanje svih glasova u Mostaru

Nakon dokaza o masovnim izbornim i postizbornim manipulacijama na izborima u Mostaru, Socijaldemokratska partija BiH je odlučila putem Suda...

Savjet ministara BiH upoznat je sa problemom obezbjeđenja preostalih finansijskih sredstava za nabavku vakcine protiv Kovida-19 u okviru Kovaks (COVAX) mehanizma i izrazio zabrinutost da bi neizvršavanje finansijskih obaveza moglo uticati na smanjenje količina naručenih doza vakcina za Bosnu i Hercegovinu, ali i na zastoj u njihovoj isporuci.

Savjet ministara BiH pozvao je Vladu Federacije BiH da predviđeni dio finansijskih sredstava za ove namjene što prije uplati, s obzirom da su ranije svoje finansijske obaveze završile vlade Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH.

Podsjećamo da je Savjet ministara BiH još u septembru završio obaveze u pogledu nabavke vakcina protiv Kovida-19 za BiH, kada je ugovoreno 1.230.000 doza vakcina.

Reakcija Federalnog ministarstva zdravstva

Vezano za informacije koje su se pojavile u vezi s nabavkom vakcina kroz COVAX mehanizam iz Federalnog ministarstva zdravstva je saopćeno da su tek u petak obavješteni da je potrebnbo uplatiti kompletan iznos do 15. decembra ove godine. Iz Federalnog minstarstva navode sljedeće:

Federalno ministarstvo zdravstva je u petak, 11.12.2020. zaprimilo akt Ministarstva civilnih poslova BiH od 10.12.2020. u kojem je po prvi put obaviješteno da je za uplatu kompletnog iznosa preostalih sredstava za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19 (COVAX mehanizam) krajnji rok 15.12.2020.godine. Kako je navedeno u ovom aktu, Ministarstvo civilnih poslova BiH je obaviješteno od strane Globalne alijanse za vakcinaciju (GAVI), koja upravlja COVAX mehanizmom, aktom od 07.12.2020. o krajnjem roku za plaćanje preostalih sredstava, a to je 15.12.2020. godine te da ukoliko sredstva ne budu uplaćena u zadatom roku, GAVI neće rezervirati doze cjepiva za BiH kod proizvođača u prvom krugu narudžbi.

Navodimo da je već ranije uplaćen avans za nabavku vakcina iz sredstava Budžeta Federacije BiH u iznosu od 2.124.800 KM, po Instrukciji Ministarstva civilnih poslova BiH.

Istog dana kada smo dobili dopis MCP BiH, to jest 11.12.2020. Federalno ministarstvo zdravstva je uputilo prema Premijeru Federacije BiH, dopremijerima i federalnoj ministrici financija zahtjev za iznalaženje rješenja za plaćanje preostalog iznosa u od 11.564.738,92 KM, a čiji je krajnji rok 15.12.2020.godine.

Dana 14.12.2020. godine smo dobili odgovor Federalnog ministarstva finansija u kojem predlažu da sačinimo Informaciju prema Vladi Federacije BiH, što je ovo ministarstvo i učinilo tražeći da se osiguraju navedena finansijska sredstva, te je o istoj Vlada FBiH raspravljala 15.12.2020. godine. Vlada Federacije BiH nije iznašla mogućnost za osiguranje potrebnih finansijskih sredstava u navedenom kratkom roku te je zaključeno da su navedena sredstva planirana u Budžetu Federacije za 2021. godinu te će moći biti uplaćena nakon usvajanja Budžeta FBiH za 2021.

Napominjemo da je obavezu davanja finansijske garancije po Ugovoru sa GAVI-em koji je potpisala ministrica civilnih poslova na temelju odluke Vijeće ministara BiH, preuzela država Bosna i Hercegovina. Također, Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama u vezi nabavke vakcina putem mehanizma za Globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX) koji je potpisan između ministrice civilnih poslova BiH, entiteskih ministara zdravstva, te šefa Odjela za zdravstvo i druge usluge Brčko Distrikta, nije utvrđen rok za osiguranje finansijske garancije.

U vezi s gore navedenim, ističemo da je Federalno ministarstvo zdravstva pravovremeno poduzelo aktivnosti iz svoje nadležnosti kako prema Ministarstvu civilnih poslova BiH, tako i prema Vladi Federacije BiH obavijestivši je u najbržem roku, to jest, isti dan o potrebi osiguranja finansijskih sredstava prema zahtjevu GAVI-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nebojša Vukanović: Bit ću kandidat za Predsjedništvo BiH, otišao bih 11. jula u Srebrenicu!

Narodni poslanik u Skupštini RS-a Nebojša Vukanović večeras je bio gost večeras na FACE televiziji. Prenosimo neke od najinteresantnijih...

Možda vas zanima i ovo