Četvrtak, 19 svibnja, 2022

BiH: Proces održivog povratka još daleko od uspješnog završetka

Nemojte propustiti

Danas, poslije više od 15 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i značajnih finansijskih sredstava koje su BiH i međunarodna zajednica izdvojile za tu namjenu, proces održivog povratka je daleko od uspješnog završetka.

Bosna i Hercegovina / Bh-index“Unija za održivi povratak i integracije u BiH” je od početka procesa uključena u praćenje utroška sredstava za ovu namjenu u cilju povećanja odgovornosti javnih institucija za trošenje javnih sredstava namijenjenih za programe povratka.

U okviru svojih aktivnosti Unija je u posljednje tri godine obišla 2.244 povratničke mjesne zajednice u 143 općine u BiH. Na taj način došli smo do preciznih podataka o stvarnom stanju na terenu, a podatke su danas saopćili i u Banjoj Luci.

Ti podaci govore da se u BiH u prijeratna mjesta prebivališta želi vratiti 91.297 porodica, a treba obnoviti još 145.000 stambenih jedinica. Od tog broja, 43.000 zahtjeva je već podneseno nadležnim institucijama, dok na terenu ima još 17.000 koji se nisu prijavili, najčešće zbog birokratskih procedura, navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, broj stvarnih povratnika iznosi 737.152, a 7.223 ljudi još živi u kolektivnim centrima širom BiH.

Kada je riječ o realizaciji projekta pod nazivom “Monitoring utroška javnih sredstava za održivi povratak u BiH” tokom 2010. godine realizovano je oko 100 miliona KM, a zbog neusvajanja budžeta u 2011. godini oko 60 miliona KM, dok je za 2012. godinu planirano izdvajanje do 60 miliona KM.

Zbog smanjenih javnih sredstava za ovu namjenu, ali i zbog najave novih sredstava posredstvom donatorske konferencije i kreditnih zaduživanja BiH, od ključne je važnosti da povratnici definišu svoje potrebe, ali i prate da li se sredstva troše namjenski za rješavanje njihovih potreba, saopćeno je iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

 

(Bh-index)

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Toplije vrijeme izmamilo opasne gmazove: Zmije se primakle kućama, uhvaćene na hvataljku

Zmije su, kako kažu stručnjaci iz JU "Ekologija i bezbjednost", u cijeloj Hercegovini već izmiljele po kamenjaru, gdje se...

Možda vas zanima i ovo