Petak, 26 veljače, 2021

BiH: Proces održivog povratka još daleko od uspješnog završetka

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Danas, poslije više od 15 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i značajnih finansijskih sredstava koje su BiH i međunarodna zajednica izdvojile za tu namjenu, proces održivog povratka je daleko od uspješnog završetka.

Bosna i Hercegovina / Bh-index“Unija za održivi povratak i integracije u BiH” je od početka procesa uključena u praćenje utroška sredstava za ovu namjenu u cilju povećanja odgovornosti javnih institucija za trošenje javnih sredstava namijenjenih za programe povratka.

U okviru svojih aktivnosti Unija je u posljednje tri godine obišla 2.244 povratničke mjesne zajednice u 143 općine u BiH. Na taj način došli smo do preciznih podataka o stvarnom stanju na terenu, a podatke su danas saopćili i u Banjoj Luci.

Ti podaci govore da se u BiH u prijeratna mjesta prebivališta želi vratiti 91.297 porodica, a treba obnoviti još 145.000 stambenih jedinica. Od tog broja, 43.000 zahtjeva je već podneseno nadležnim institucijama, dok na terenu ima još 17.000 koji se nisu prijavili, najčešće zbog birokratskih procedura, navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.

Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, broj stvarnih povratnika iznosi 737.152, a 7.223 ljudi još živi u kolektivnim centrima širom BiH.

Kada je riječ o realizaciji projekta pod nazivom “Monitoring utroška javnih sredstava za održivi povratak u BiH” tokom 2010. godine realizovano je oko 100 miliona KM, a zbog neusvajanja budžeta u 2011. godini oko 60 miliona KM, dok je za 2012. godinu planirano izdvajanje do 60 miliona KM.

Zbog smanjenih javnih sredstava za ovu namjenu, ali i zbog najave novih sredstava posredstvom donatorske konferencije i kreditnih zaduživanja BiH, od ključne je važnosti da povratnici definišu svoje potrebe, ali i prate da li se sredstva troše namjenski za rješavanje njihovih potreba, saopćeno je iz Unije za održivi povratak i integracije u BiH.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo