Nedjelja, 28 studenoga, 2021

BiH svakodnevno napuštaju doktori i inžinjeri!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Analiza oglasa objavljenih u protekloj godini na portalu Posao.ba, pokazala da su ljekari i medicinsko osoblje među pet najtraženijih pozicija kada je u pitanju oglašavanje za inostrana tržišta rada.

Bruto plata koju doktor medicine kao početnik ima u Njemačkoj je 4.000 eura, dok najvišoj platnoj grupi pripadaju doktori sa više od 12 godina specijalističkog staža koji zarađuju oko 6.700 eura mjesečno.

Za odlazak iz zemlje se opredjeljuju mladi koji dugo čekaju specijalizaciju i posao na neodređeno. Pored Njemačke, u 2013. postojala je i manja potražnja za stručnjacima iz medicinske struke za Austriju, Katar i Dubai.

‘Po podacima portala za istraživanje plata koji pored tržišta BiH analizira i plate na tržištu Mađarske, Slovačke, Češke, Srbije i Hrvatske, pokazalo se da je BiH među tri zemlje koje najmanje plaćaju svoje doktore u regionu.

Po podacima baziranim na više od 10.000 ispitanika, prosječna mjesečna neto plata doktora iznosi 1.287 KM, stomatologa 1.382 KM, dok je prosječna neto plata medicinske sestre 850 KM’ – istakla je projekt menadžerica portala Plata.ba Samra Mujanović.

Po podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u protekloj godini je oko 2.000 ljudi otišlo u Sloveniju, a u Njemačku oko 300 osoba.

Već nekoliko godina uzastopno su među najtraženijim profesijama razni profili stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija.

Na Posao.ba su u toku 2013. direktno ili posredstvom agencija za regrutaciju tražene i razne vrste građevinskih i mašinskih inžinjera za tržište Katara, Omana, Bahreina i Kazastana.

Prosječna neto plata inžinjera u ovim sektorima na tržištu BiH iznosi oko 1.105 KM mjesečno.

Po posljednjem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF), i analizi ‘odliva mozgova’, BiH je smještena na 140. mjesto od 144. rangirane zemlje svijeta, a iza nje se nalaze samo Srbija, Burundi, Haiti i Alžir.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo