Petak, 30 srpnja, 2021

BiH tranzit za drogu, a nema velikih zapljena

Nemojte propustiti

Iako je BiH tranzitna zemlja na putevima droge iz Azije i Južne Amerike prema Evropi, bh. bezbjednosne agencije, za razliku od kolega iz regiona, ne mogu se pohvaliti većim zapljenama narkotika, i to prije svega “teških” droga kao što su heroin i kokain.

Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Slovenija u posljednjih nekoliko mjeseci bilježe rekorde kada su u pitanju zapljene i svako malo javnost su obavještavale o presretanju i oduzimanju stotina kilograma heroina i kokaina.

Samo u posljednjih godinu dana zemlje regiona, bez BiH, oduzele su više od dvije tone ovih droga, međutim u BiH je oduzeto svega oko dva kilograma. U zajedničkoj akciji Srbije, Hrvatske i Španije nedavno je zaplijenjena 1,1 tona kokaina, a u dva kamiona koja su prevozila voće iz Španije u Sloveniju otkriveno je 175 kilograma kokaina. Takođe, Hrvatska je početkom aprila na graničnom prelazu Bajakovo u privatnom vozilu njemačkih registarskih oznaka pronašla 261 paket heroina ukupne težine oko 140 kilograma, a bezbjednosne agencije Crne Gore prošle godine u luci Bar oduzele su preko 250 kilograma kokaina tržišne vrijednosti oko 15 miliona evra.

S druge strane, zvanični podaci u BiH pokazuju da je MUP RS tokom cijele prošle godine oduzeo ukupno 943 grama heroina i 96,5 grama kokaina, dok je federalni MUP zaplijenio 1,269 kilograma heroina i svega 30,5 grama kokaina. U akcijama zapljene droge, kada su u pitanju entitetski MUP-ovi, učestvovalo je stotine policajaca i hapšeno je na stotine dilera.

“Kokain i heroin sa Kosova preko Sandžaka dolaze u BiH. Policajci iz Bosne nemaju obavještajne pozicije u podzemlju i među krijumčarima i tu je problem. Isto tako i korupcija je veliki problem jer krijumčari inače biraju siromašne zemlje kako bi lakše potkupili policiju”, rekao je Marko Nicović, međunarodni stručnjak za borbu protiv trgovine narkoticima.

On naglašava da je i u Bosni i Hercegovini sve veće tržište s obzirom na povećanje broja narkomana i da je svima jasno da transport kokaina i heroina ide preko bh. teritorije.

Od velikih proizvođača iz Avganistana, preko Turske, prije svega heroin ide preko Bugarske, Rumunije, i Makedonije, odakle preko Crne Gore, Srbije, BiH i Hrvatske se prebacuje u Sloveniju, a zatim u druge evropske zemlje.

Da je BiH jedan od glavnih tranzitnih puteva od velikih proizvođača do najvećeg tržišta i zemalja zapadne Evrope, potvrđuju i zvanični izvještaj američkog Stejt departmenta. U posljednjem izvještaju, između ostalog, navodi se da BiH nije veliki proizvođač ili potrošač narkotka, ali da jeste tranzitna zemlja za krijumčarenje, i to zbog svoje strateške pozicije.

U izvještaju iz 2014. godine piše da preko BiH droga iz Južne Amerike završava na tržištu Evrope, ali i ona proizvedena i prerađena u jugoistočnoj Aziji takođe svoj put ka glavnom tržištu EU nađe preko BiH.

“Granična policija BiH, carina i SIPA imaju problema sa finansiranjem i osobljem”, navedeno je u izvještaju u kojem se dodaje da je tokom cijele 2013. godine u BiH oduzeto ukupno šest kilograma heroina i 351 gram kokaina.

“Glavni problem je bezbjednosni sistem koji nije dobro organizovan i on ne može biti funkcionalan. U okruženju su zapljene velike, a mi stalno pričamo kako imamo dobre rezultate, međutim sve je lako izmjeriti, pogotovo kad pravimo komparaciju sa okruženjem”, rekao je Dragomir Jovičić, bezbjednosni stručnjak i bivši ministar policije RS.

On kaže da je svima jasno da je BiH tranzitno područje, ali da zbog neadekvatno organizovanog bezbjednosnog sistema nema velikih zapljenja.

“Previše je agencija i sve svašta rade. Korupcija je veliki problem, ali i loša kadrovska politika”, kaže Jovičić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo