Subota, 23 listopada, 2021

BiH u 2014. uvezla kupusa, mrkve, graha i jabuka za 2 miliona KM!

Nemojte propustiti

Voće i povrće možemo sami proizvoditi, no radije kupujemo uvozno
Voće i povrće možemo sami proizvoditi, no radije kupujemo uvozno

Bosna i Hercegovina ima ogroman poljoprivredni potecijal, posebno za uzgoj povrća i voća, no uprkos tome naša zemlja je samo u januaru i februaru ove godine, uvezla krastavaca, kupusa, mrkve, graha i jabuka u vrijednosti većoj od 2,3 miliona maraka, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Ovi podaci potvrđeni su agenciji Patria iz Vanjskotrgovinske komore BiH. Uvoz ovih namirnica u prošloj godini iznosio je blizu 18,5 miliona maraka. No, sudeći prema prva dva mjeseca, uvoz ovih poljoprivrednih namirnica ove godine mogao bi premašiti vrijednost od 20 miliona maraka.

Bosna i Hercegovina je, primjerice, kupus u 2014. najviše uvozila iz Italije, i to u vrijednosti od oko 136.000 KM.

Iz Italije smo najviše uvozili krastavce, u vrijednosti od oko 200.000 KM. Italijani su nam najviše prodali jabuka i krušaka, čija je vrijednost premašila 800.000 KM. Od njih smo uvozili i mahunarke u vrijednosti od oko 22.000 KM. Bosna i Hercegovina mrkvu je u januaru i februaru najviše uvozila iz Srbije, i to u vrijednosti od oko 165.000 KM.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo