Petak, 15 listopada, 2021

BiH za uvoz kamena potrošila 30 miliona KM!

Nemojte propustiti

BiH godišnje uvozi stotine hiljada tona različitih vrsta kamena, samo smo lani za tu svrhu potrošili 30 miliona KM, navoni ‘Dnevni avaz’. Osim posebnih vrsta, kao što su mramor ili granit, lani je uvezeno skoro 300 000 tona šljunka i običnog drobljenog kamenja.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Tokom 2012. godine u BiH je uvezeno 291 379 tona šljunka, lomljenog ili drobljenog kamenja, čija je ukupna vrijednost 3,5 miliona KM. Ovi proizvodinajviše su se uvozili iz Srbije i Hrvatske, podaci su Uprave za indirektno oporezivanje (UNO) BiH.

U ‘Fortis grupi’, u sklopu koje se nalaze i brojni kamenolomi kao što su Ljubačevo, Bekići i Svodna smatraju da na našim prostorima ima dovoljno kamena za domaće potrebe, kao i da je njegova eksploatacija na dobrom nivou, piše ‘Avaz’.

“Nije mi jasno odakle potreba za tolikim uvozom običnog kamena. Ono što mi eksploatiramo, može pokriti potrebe različitih poslova kojima se bavi naša grupacija, uglavnom iz oblasti niskogradnje. Kada su u pitanju specijalne vrste, poput mramora ili granita, tu postoji potreba za uvozom”, objasnio je Aleksandar Kecman iz ove kompanije.

U BiH je prošle godine uvezeno mramora u vrijednosti od dva miliona KM, te granita za šest miliona KM, navodi ‘Avaz’.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo