Srijeda, 3 ožujka, 2021

BIHAMK objavio izvještaj: Ovo su najčešći kvarovi na automobilima u BiH

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Uzroci kvara iz oblasti elektrike najčešće se odnose na startnu bateriju, elektropokretač, generator, svijećice, transformator napona – bobina, napojni kablovi i slično – navodi se u izvještaju

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) objavio je informaciju o najčešćim kvarovima na motornim vozilima u 2019. godini.

Povećanje broja registrovanih motornih vozila prati i povećanje potražnje za uslugama pomoći na cesti, pa tako BIHAMK-ove tehničke službe svake godine obave veći broj intervencija tehničke pomoći na cesti u odnosu na prethodnu godinu.

U provedenom istraživanju obuhvaćeno je i statistički obrađeno skoro 50.000 intervencija na vozilima nosivosti do 3,5 tone svih marki i modela zastupljenih na tržištu BiH, koje je BIHAMK obavio u 2019.godini.

Najveći broj kvarova u toku 2019. godine odnosi se na elektriku, sa ukupnim učešćem od 29 posto. Na drugom mjestu najčešćih kvarova su motor i izduvni sistem sa učešćem od 22,05 posto, dok se na trećem mjestu najčeščih kvarova nalaziupravljački mehanizam i sistem oslanjanja sa učešćem od 11,15 posto.

BIHAMK-ov izvještaj

Uzroci kvara iz oblasti elektrike najčešće se odnose na startnu bateriju, elektropokretač, generator, svijećice, transformator napona – bobina, napojni kablovi i slično. Pored toga, uzrok kvara može biti i neispravan osigurač, elektromagnetni prekidač (relej),grijači kod dizel motora, određeni senzori i drugo. Zbog velikog broja električnih sklopova i start/stop sistema startne baterije (akumulator) kod novijih vozila su jako opterećene.

Ako je pri tome i profil vožnje neodgovarajući, životni vijek startne baterije može biti značajno skraćen. Bilo kakvo korištenje potrošača (radio, klima uređaj i drugo) u momentu kada pogonski agregat (motor) nije aktivan dovodi do većeg pražnjenja startne baterije, što potražuje dopunjavanje putem generatora. Sva punjenja i pražnjenja kulminiraju skraćivanjem vijeka trajanja startne baterije.

Kompletan BIHAMK-ov izvještaj pročitajte OVDJE.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo