Četvrtak, 28 listopada, 2021

Bijela kuća: Moguć vojni udar na Islamsku državu u Siriji

Nemojte propustiti

607_20140823150922_usa

Sjedinjene države su spremne “djelovati” u slučaju bilo kakve prijetnje glede stanja na Bliskome istoku, objavila je Bijela kuća, dodajući da ozbiljno razmišlja o vojnim udarima na džihadiste Islamske države (IS) u Siriji, prenosi u subotu Wall Street Journal.

Upozoravajući na opasnost od IS-a, Pentagon ocjenjuje da bi operacije u Siriji mogle biti nužne pošto su zračni udari zadnjih sedmica usporili napredovanje militantne sunitske skupine u Iraku, dok je Zapad još pod dojmom okrutnog pogubljenja američkog novinara Jamesa Foleyja.

I Bijela kuća je u petak rekla da bi zračni udari u Siriji mogli biti nužni.

-Otkrijemo li da se planira napad na Amerikance ili u slučaju prijetnje SAD-u, bez obzira odakle dolazila, spremni smo poduzeti mjere protiv te prijetnje – rekao je zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Ben Rhodes, po pisanju lista.

“Već smo više puta rekli: napadnete li Amerikance, pronaći ćemo vas gdje god bili i time ćemo se voditi u izradi naših planova narednih dana”.

Jedan američki vojni dužnosnik je izjavio za isti list da priprema udara na “važne ciljeve”, poput čelnika tog pokreta, može trajati “od jednog sata do sedam dana”.

“Ako je riječ o bazama za uvježbavanje, to možemo učiniti veoma brzo” dodao je, prenosi list.

Nakon uspostave kalifata u junu IS je teritoriju koji je držao na istoku Sirije dodao pojas na sjeveru Iraka.

Američki predsjednik Barack Obama je zbog teritorijalnog napredovanja džihadista pokrenuo kampanju zračnih udara ne bi li kurdskim i iračkim borcima pomogao da svladaju džihadiste na sjeveru Iraka. No umiješa li se Washington u Siriji, to će značiti promjenu njegova opreznog pristupa sirijskom sukobu, prenosi Hina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo