Petak, 25 lipnja, 2021

Bijeljina: Trošak za lijekove na recept 5,1 milion KM

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Trošak Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za lijekove na recept koji su prošle godine izdati u Domu zdravlja Bijeljina iznosi oko 5,1 milion KM, potvrđeno je Srni u Fondu.

S obzirom da je za ovu zdravstvenu ustanovu ugovoren manji iznos sredstava za lijekove na recept, nego što je bio trošak, ukupno prekoračenje koje ide na teret Doma zdravlja Bijeljina je oko 74.500 KM.

U bijeljinskom Domu zdravlja je 2013. godine propisano 563.704 recepta, a najčešće su propisivani lijekovi za visoki krvni pritisak, liječenje astme i dijabetesa, te antidepresivi.
Iz Fonda zdravstvenog osiguranja podsjećaju da lijekove izdate na recept Fond plaća apotekama, a na ovaj trošak direktno utiču porodični ljekari koji propisuju recepte i specijalisti koji preporučuju propisivanje lijekova.

Ukoliko dođe do prekoračenja ugovorenih sredstava za lijekove, domovi zdravlja snose dio rizika i 70 odsto od ukupnog prekoračenja ide na teret ovih zdravstvenih ustanova.

U ugovorima sa domovima zdravlja naveden je okvirni budžet za lijekove na recept koji je utvrđen po jedinstvenoj metodologiji za sve domove zdravlja, kao i odredba da rizik prekoračenja ugovorenih sredstava snose domovi zdravlja sa 70 odsto i bolnice 30 odsto.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske je prije dvije godine preuzeo na sebe troškove za lijekove na recept iz grupe citostatika, opijatnih analgetika, antiepileptika, antiparkinsonika i psiholeptika, uvažavajući činjenicu da postoje neka hronična oboljenja kod kojih porodični doktor ne može da utiče na manje propisivanje lijekova, a time i na manje troškove.

Prekoračenje troškova za ove lijekove ne ide na teret domova zdravlja u Republici.

Iz Fonda podsjećaju da se kod ugovaranja troškova za lijekove na recept primjenjuje kriterijum koji podrazumijeva da se za isti broj registrovanih osiguranih lica dobija isti iznos novca.

Za domove zdravlja gdje ima više registrovane djece do šest godina i starijih od 65 godina ugovorena sredstva za lijekove za ovu populaciju osiguranika se računaju primjenom većih koeficijenata, jer ove grupe nose i veći rizik u pogledu troškova za lijekove na recept.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brutalan odgovor iz Crne Gore: “Inteligencija Dodika najveći protivnik srpskog naroda”

Demokratska Crna Gora reagirala je na posljednje izjave Milorada Dodika, koji je bio gost na Televiziji Pink, gdje je...

Možda vas zanima i ovo