Srijeda, 6 srpnja, 2022

Bijes u Bosni i Hercegovini zbog ponašanja susjedne Hrvatske: Pustit ćemo vas da vidite more i nešto potrošite…

Nemojte propustiti

Javnost u Bosni i Hercegovini smatra da se građani naše zemlje neopravdano diskriminiraju zbog strogih pravila ulaska u Hrvatsku.

Puno bure u posljednje vrijeme podižu čudna pravila za ulazak u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine. Javnost u Bosni i Hercegovini smatra da se građani naše zemlje neopravdano diskriminiraju zbog strogih pravila ulaska u Hrvatsku.

Kako piše mostarski Dnevni list, poseban bijes izazvan je među bosanskohercegovačkim Hrvatima koji su redom ujedno u ogromnom broju i državljani Republike Hrvatske zbog famoznog pravila „12 sati“.

Saborska zastupnica HDZ-a Zdravka Bušić je, podsjeća ovoj list, opovrgnula da državljani Srbije mogu ulaziti u Hrvatsku bez ijedne od triju potvrda koje se odnose na status osobe vezano covid-19 i odbacila optužbe da vlada diskriminira Hrvate koji žive na području BiH prilikom ulaska u Hrvatsku u vrijeme pandemije.

Bitan teritorij, a ne državljanstvo

Naime, Ambasada Srbije u Zagrebu je objavila da državljani Srbije mogu ulaziti u Hrvatsku bez ograničenja i pod istim uvjetima koji su bili na snazi prije mjera uvedenih radi suzbijanja širenja zaraze koronavirusom.

“To jednostavno nije točno (…) to ne odgovara istini. Mi se držimo reda i zakona i nije točno da ljudi iz Srbije samo tako prelaze granicu”, rekla je Bušić, saborska zastupnica HDZ-a za XI izbornu jedinicu.

Prema njezinom riječima, radi se o krivim interpretacijama, čak “namjerno krivim interpretacijama”, koje se najviše odnose na aneks 1 Europske unije u kojem EU donosi odluke o zelenim zonama.

Tačno je, rekla je Bušić, da je Srbija ušla u tu zelenu zonu četiri dana ranije nego BiH, ali onda je na stranicama veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj objavljeno da je režim isti kao prije Covida. Smatra da se požurilo s tom objavom koja se potom krivo interpretirala.

Podsjetila je da EU donosi odluke na razini zemalja i teritorija, a ne na razini državljanstva ili nacionalnosti.

“Nikada niti jedan građanin Srbije nije prešao hrvatsku granicu a da nije imao jednu od tri potvrde, bilo potvrdu o cijepljenju, preboljenom covidu ili PCR test, kao što je slučaj i s BiH”, rekla je Bušić.

Istaknula je da BiH uživa isti tretman na granici kao i Srbija te da Hrvatska čini sve da olakša i pogranični prijelaz iz BiH. Također je napomenula da Hrvati iz BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo, koji imaju OIB, mogu doći u Hrvatsku i vakcinisati se se.

Otkud ulazak na 12 sati?

Međutim, u cijelom izlaganju zastupnice Bušić ni jednom riječju nije spomenuto pravilo o odobravanju ulaska na 12 sati u Republiku Hrvatsku, već je u praksi potvrdila da je tretman za ulazak u Republiku Hrvatsku potpuno isti za državljane Srbije kao i za državljane Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini.

U suštini, Bušić je kao svojevrsni megafon vladajućeg HDZ-a, a nakon ogromnih zamjerki iz hrvatskih redova u BiH na šutnju troje zastupnika iz dijaspore koji sjede u saborskim klupama, pokušala reći da Hrvatska ne uspostavlja pravila o ulasku u tu zemlju, već da to čini Europska unija. Ukoliko je to zaista točno, postavlja se pitanje kojim aktom je Europska unija regulirala pravo ulaska u zemlju članicu na 12 sati, a koja se i dalje masovno primjenjuje za ulazak Hrvata iz BiH u Hrvatsku.

Pošto smo svakodnevni svjedoci da se u Republiku Hrvatsku i dalje može ući „na 12 sati“ potpuno je jasno da se to kosi s pravilima ulaska o kojima je govorila Zdravka Bušić, jer u Europskoj uniji, koliko znamo, nije poznat takav primjer dopuštanja prelaska granice.

Naime, istina je da je u Hrvatsku moguć ulazak državljana Hrvatske koji žive u BiH bez potvrda o preboljelom koronavirusu, bez potvrde o cijepljenju i bez valjanog PCR testa na rok od 12 sati. Prema tome, izjave Zdravke Bušić koja govori o tome da stanovnici koji žive u BiH imaju isti tretman kao oni koji žive u Srbiji praktično nisu istinite, pa se postavlja pitanje da li Hrvatska time faktički krši upravo taj europski „red i zakon“ o kojem Bušić govori.

Propitkivanja na granici

Odnosno, ukoliko je sve ovo istina, Hrvatska u praksi krši taj isti europski „red i zakon“ i dopušta ulazak „na crno“ u EU određenom dijelu stanovnika BiH bez jedne od tri potvrde.

Ukoliko pak vlasti Hrvatske dopuštaju ulazak u tu državu na 12 sati na osnovu nekog drugog akta koji nije „europski“, to onda znači da Hrvatska, ukoliko to želi, može dodatno pojednostaviti ulazak u tu zemlju, kako iz BiH tako i iz drugih susjednih zemalja.

Da se pri ulasku u Republiku Hrvatsku na graničnim prijelazima događa nešto čudno govori i činjenica da se čak građanima BiH i državljanima Hrvatske koji žive u BiH, a imaju jedan od tri propisana dokumenta od strane EU sugerira da se pri ulasku u Hrvatsku ‘prijave’ da su tu na 12 sati.

Ujedno ih se od strane hrvatskih graničnih policajaca propituje koji im je razlog ulaska u Hrvatsku, gdje idu i što će raditi.

S obzirom na nejasna događanja na graničnim prijelazima prema Hrvatskoj, bilo bi puno poštenije od strane hrvatskih vlasti da se građanima BiH i državljanima Hrvatske koji žive u BiH otvoreno kaže:

„Oprostite, ne možemo za vas otvoriti granice. Strah nas je da nam ne unesete koronavirus, ali pustit ćemo vas na 12 sati da vidite more i nešto potrošite kod nas. U tom slučaju, moramo znati gdje idete i što radite.“, piše mostarski Dnevni list.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Veliki pomor ribe na Jadranu, niko ne zna šta se dešava

Prema prvim neslužbenim informacijama, na pomor riba vjerovatno je uticala povišena temperatura morske vode što uzrokuje nedostatak kisika. Veće količine...

Možda vas zanima i ovo