Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Bill Gates prognozira: Postoji šansa da izbije nova pandemija

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Objasnio je da bi sljedeća pandemija mogao biti grip, nova vrsta virusa iz porodice koronavirusa, pa čak i virus koji napravi čovjek, što je nazvao „vrlo zastrašujućim scenariom“

Suosnivač Microsofta milijarder Bil Gates smatra da postoji 50 posto šanse da se u sljedećih 20 godina pojavi nova pandemija i da će njeno porijeklo vjerovatno biti prirodno.

Upravo se čita:  Sejo Brajlović o novom velikom projektu od milion maraka: "Radovi teku odlično, fantastično. Biće tu svima kojima bude potrebna"

„Ljudska populacija raste i zadiremo u sve više ekosistema. Zato prognoziram da postoji 50 posto šanse da ćemo imati novu pandemiju prirodnog porijekla u sljedećih 20 godina, kao rezultat klimatskih promjena“, rekao je Gejts.

Gates, koji je nedavno objavio knjigu „Kako sprečiti sljedeću pandemiju“, objasnio je da bi sljedeća pandemija mogao biti grip, nova vrsta virusa iz porodice koronavirusa, pa čak i virus koji napravi čovjek, što je nazvao „vrlo zastrašujućim scenariom“, prenosi Srna.

Upravo se čita:  Otac Hasan i kćerka Azemina brinu o 500 ovaca, njene riječi će vas oduševiti

Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prijavila je u aprilu da je broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svijetu premašio 500 miliona.

Gates je bio aktivan učesnik globalnih napora distribucije dijagnostike, lekova i vakcina protiv koronavirusa, putem svoje “Fondacije Bil i Melinda Gates”, kao i u saradnji sa UN.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo