Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Bill Gates: U bogatijim zemljama mogu očekivati kraj pandemije i povratak u normalni život do kraja ove godine, ali u siromašnim sa zaostajanjem 6-8 mjeseci

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

– Svaki je političar pod pritiskom da licitira za svoju zemlju kako bi zauzeli što bolje mjesto u redu za raspodjelu, rekao je Gates.

Bill Gates kazao je da siromašnije zemlje suočavaju se, u najboljem scenariju, sa zaostajanjem od šest do osam mjeseci za bogatijim zemljama u pristupu vakcinama protiv koronavirusa kako bi zaštitile svoje stanovništvo od pandemije.

Između ostalog, on je za Reuters istakao da se svijet suočava sa “super teškim problemom raspodjele vakcina” koji stavlja pod veliki pritisak globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

– Svaki je političar pod pritiskom da licitira za svoju zemlju kako bi zauzeli što bolje mjesto u redu za raspodjelu, rekao je Gates.

Zaklada Bill i Melinda Gates do sada je izdvojila oko 1,75 milijardi dolara u globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa, kroz fondove za inicijativu za podjelu vakcina, koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija, kao i putem izravne podrške za razvoj vakcina.

Iz GAVI-ja (Globalna alijansa za vakcine), kažu da im je cilj distribucija 2.3. milijarde doza vakcina do kraja godine, uključujući 1,8 milijardi doza siromašnijim zemljama bez troškova za njihove vlade, a nadaju se da će neke isporuke početi narednog mjeseca.

– Ukupan broj doza koje će GAVI (i COVAX) imati u prvoj polovini godine i dalje je vrlo skroman. Da, distribuirat će se neke doze, ali ako usporedite kada će siromašne zemlje dostići isti postotak pokrivenosti kao bogate zemlje, rekao bih da je to za šest do osam mjeseci, u najboljem slučaju, kaže Gates.

Gates je dodao kako vjeruje da ljudi koji žive u bogatijim zemljama mogu očekivati kraj pandemije i povratak u normalni život do kraja ove godine, objašnjavajući to činjenicom da će te zemlje vjerovatno vakcinisati između 70 i 80 posto svog stanovništva.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo