Četvrtak, 25 veljače, 2021

Bill Gates: U bogatijim zemljama mogu očekivati kraj pandemije i povratak u normalni život do kraja ove godine, ali u siromašnim sa zaostajanjem 6-8 mjeseci

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Vlada napravila štamparsku grešku: Detalji nove naredbe za građane KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo donio je novu naredbu koja se počinje primjenjivati od sutra, 25. februara 2021. Novom...

Proglašene oštrije mjere: Od sutra se primjenjuje nova naredba Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS objavio je nove naredbe, preporuke i mjere koje stupaju na snagu 25. februara 2021....

BiH napravila važne korake ka NATO-u: Formirana komisija, usvojen Program reformi i biće poslan u Brisel

Ministrica Turković je kazala kako su i svi srpski ministri glasali za Program reforme i da se on u...

Palmer pohvalio Dodika zbog skidanja table sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića

U intervjuu za Glas Amerike, Matthew Palmer, zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za Evropu i Evroaziju, te specijalni...

– Svaki je političar pod pritiskom da licitira za svoju zemlju kako bi zauzeli što bolje mjesto u redu za raspodjelu, rekao je Gates.

Bill Gates kazao je da siromašnije zemlje suočavaju se, u najboljem scenariju, sa zaostajanjem od šest do osam mjeseci za bogatijim zemljama u pristupu vakcinama protiv koronavirusa kako bi zaštitile svoje stanovništvo od pandemije.

Između ostalog, on je za Reuters istakao da se svijet suočava sa “super teškim problemom raspodjele vakcina” koji stavlja pod veliki pritisak globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova.

– Svaki je političar pod pritiskom da licitira za svoju zemlju kako bi zauzeli što bolje mjesto u redu za raspodjelu, rekao je Gates.

Zaklada Bill i Melinda Gates do sada je izdvojila oko 1,75 milijardi dolara u globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa, kroz fondove za inicijativu za podjelu vakcina, koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija, kao i putem izravne podrške za razvoj vakcina.

Iz GAVI-ja (Globalna alijansa za vakcine), kažu da im je cilj distribucija 2.3. milijarde doza vakcina do kraja godine, uključujući 1,8 milijardi doza siromašnijim zemljama bez troškova za njihove vlade, a nadaju se da će neke isporuke početi narednog mjeseca.

– Ukupan broj doza koje će GAVI (i COVAX) imati u prvoj polovini godine i dalje je vrlo skroman. Da, distribuirat će se neke doze, ali ako usporedite kada će siromašne zemlje dostići isti postotak pokrivenosti kao bogate zemlje, rekao bih da je to za šest do osam mjeseci, u najboljem slučaju, kaže Gates.

Gates je dodao kako vjeruje da ljudi koji žive u bogatijim zemljama mogu očekivati kraj pandemije i povratak u normalni život do kraja ove godine, objašnjavajući to činjenicom da će te zemlje vjerovatno vakcinisati između 70 i 80 posto svog stanovništva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Muriz Memić: Nema se Alisa čemu nadati, ako je tata u pritvoru, doći će i ona na red sigurno

Po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine danas su izvršeni pretresi objekata i dokumentacije Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo, saopćeno...

Možda vas zanima i ovo