Utorak, 26 listopada, 2021

Bilo je pokušaja da se zaustavi rekonstrukcija džamije Aladža

Nemojte propustiti

amra

Rekonstrukciju džamije Aladža u Foči finansirat će Generalna direkcija vakufa Turske što je ozvaničeno i sporazumom potpisanim sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice BiH 10. marta. Amra Hadžimuhamedović, predsjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH za novinsku agenciju Patria kaže da je rekonstrukcija Aladža džamije od izuzetne važnosti za kulturno-historijsko naslijeđe Jugoistočne Evrope.

– Nakon sedmogodišnjeg rada na identificiranju prioriteta za obnovu, Aladža džamija je zajedno sa sarajevskom Vijećnicom i Helenističkom gradinom Daorson u okviru projekta integrirana zaštita kulturno-historijskog naslijeđa JI Evrope stavljena na listu prioriteta Vijeća Evrope. Za nju je urađena potpuna dokumentacija, aplicirali smo za sredstva iz IPA fondova Evropske komisije. Taj proces je zaustavljen zbog političkih i ideoloških razloga, prije svega, u Ministarstvu civilnih poslova. Najprimjerenije je bilo da obnovu finansira Evropska komisija – kaže Hadžimuhamedović za NAP.

Džamiju je do temelja srušila vojska Republike Srpske tokom agresije na BiH od 1992. – 1995. godine.

– Otkad je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila mjesto i ostatke Aladža džamije nacionalnim spomenikom, kontinuirano je vodila aktivnosti koje su usmjerene prema njenoj rekonstrukciji. Uključujući i inicijativu i punu uključenost Komisije u otkrivanju mjesta gdje su bili bačeni ostaci Aladža džamije i njihovom vađenju sa tih mjesta, identificiranju i pripremanju za ugradnju. Radi se o dragulju evropske graditeljske baštine – kaže Hadžimuhamedović.

Ona je napomenula da su na projektu od 2003. godine uključeni i učenici osnovnih škola s područja Foče i Goražda kao i da veliki broj građana Foče podržava rekonstrukciju Aladža džamije. Aladža džamija u Foči izgrađena je 1549. godine i to je prva džamija u zemlji izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Najveća vrijednost ove džamije, smatraju stručnjaci, je u tome što su mnoge džamije sagrađene nakon nje, građene upravo po uzoru na njen stil.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo