Subota, 27 studenoga, 2021

Bilsena Šahman tuži državu BiH i traži 47.500 KM zbog pretrpljene duševne boli i povrede ugleda

Nemojte propustiti

Šahman je u decembru 2018. godine, u predmetu s Fahrudinom Radončićem, Bakirom Dautbašićem i Zijadom Hadžijahićem, oslobođena krivice za ometanje rada pravosuđa vršenjem pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu

U Sudu BiH danas je održano ročište po tužbi aktuelne zastupnice SBB-a u Skupštini KS Bilsene Šahman protiv Bosne i Hercegovine.

Njena odbrana predložila je dokaze kojima nastoji dokazati pretrpljenu duševnu bol i povredu ugleda zbog pritvora i mjera zabrane koji su joj bili određeni u sudskom postupku, okončanom oslobađajućom presudom. Šahman je oslobođena krivice za ometanje rada pravosuđa.

Magdalena Papić, zastupnica Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, osporava tužbu, jer smatra da nije bilo nezakonitih postupaka prilikom određivanja pritvora i mjera zabrane.

Mirna Delalić, zastupnica Bilsene Šahman, navela je da ostaje kod svih navoda iz tužbe. Traži da se Bilseni Šahman omogući naknada “nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, zbog povrede slobode, ugleda i časti te straha koji su prouzrokovani neosnovanim pritvaranjem i mjerama zabrane” te traži da se isplati novčani iznos od 47.500 KM, prenosi Detektor.ba.

Bilsena Šahman

Delalić je kao dokaz predložila oslobađajuću presudu, rješenja o pritvoru i mjerama zabrane, kao i niz medijskih članaka u kojima se pisalo o postupku.

Također, predlaže preporuku ombudsmana za ljudska prava povodom žalbe Bilsene Šahman na uslove u Kaznenopopravnom zavodu poluotvorenog tipa Tuzla, u kojoj su ombudsmani izdali preporuke Zavodu u vezi sa pristupom ljekaru i higijenskim uslovima.

Delalić predlaže da se sasluša Šahman te da se odredi vještačenje po vještaku neuropsihijatru sa zadatkom da “utvrdi psihičko stanje, pretrpljeni strah, intenzitet i jačinu trajanja duševnih bolova”.

Papić se usprotivila medijskim člancima, naglasivši da ne dokazuju nezakonitost te i ako dokazuju, kako smatra Papić, onda odštetu treba tražiti od urednika.

Šahman je u decembru 2018. godine, u predmetu s Fahrudinom Radončićem, Bakirom Dautbašićem i Zijadom Hadžijahićem, oslobođena krivice za ometanje rada pravosuđa vršenjem pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Keljmendija na Kosovu. Naredno ročište zakazano je za 10. septembar 2020. godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo