Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Bin: Korupcija je veliki sigurnosni izazov

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

U okviru prvog panela o temi reforma sektora odbrane na današnjem 85. Rose-Roth seminaru, koji je organizirala Parlamentarna skupština NATO-a u saradnji s Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine, uvodničari su ukazali na potrebu iskorjenjivanja korupcije u sektoru odbrane.

Prisutnima se obratio direktor Direktorata za partnerstvo, saradnju i integracije Alberto Bin naglasio je da parlamenti širom svijeta igraju važnu ulogu u nadzoru nad aktivnostima izvršnih tijela a naročito ministarstava odbrane i oružnih snaga.

Naglasio je da iz operativnog iskustva NATO-a poznato i može se utvrditi da korupcija ima direktan uticaj na izgradnju integriteta u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, korupcija je skupa zbog čega je naglasio važnost pametnog korištenjem resursa i razumijevanja koliko je korupcija sigurnosni izazov.

Govoreći o programu izgradnje integriteta naglasio je da je on otvoren NATO-saveznicama i drugim zemljama, a posebno u kontekstu pružanja dobrih praksi jer je taj koncept veoma pozitivan, a omogućava i prepoznavanje nedostataka.

Ipak, naglašava da je za pitanje NATO-integracija i korištenja NATO-praksi potrebna politička odluka, odnosno potrebna je politička volja i vizija, a zahtijeva i pojedinačnu volju no naglašava da ne postoji princip da jedan format odgovara svima.

Najavio je da će vjerovatno važna tema NATO-samita u septembru biti razmatranje budućnost NATO-a te kako smanjiti operativni angažman, a pružiti podršku izgradnji kapaciteta s manjim borbenim snagama.

Bivši načelnik Generalštaba Oružanih snaga Bugarske Valeri Ratchev pojasnio je da se reforma odbrane i izgradnja integriteta isprepliću međusobno i nije moguće razdvojiti te dvije stvari ističući da se izgradnja integriteta ogleda ne samo u snazi oružanih snaga nego u snazi države da provodi reforme.

– Neophodno je primijeniti antikorupcijske mjere širom oružanih snaga i ministarstava odbrane i to brzo i sistematički kako oni koji su dio korupcije ne bi imali vremena da se prilagode novim pravilima – kazao je Ratchev, dodajući da je strateško upravljanje relevantna za svako ministarstvo i sve oružane snage bez obzira na njihovu veličinu.

Mišljenja je da male zemlje s manjim oružanim snagama i manjim budžetskim mogućnostima trebaju biti pametnije i to je jedino rješenje za Bugarsku i BiH jer za njega nema drugog načina da se država nosi sa sigurnosnim izazovima.

Smatra da nedostatak odgovarajućeg upravljanja u sektorima odbrane otvara vrata korupcije te je naglasio potrebu identificiranja sigurnosnih rizika, ali i dodao da se mora proći kroz finansiranje institucija odbrane i proces nabavki u tim institucijama jer u dobrom sektoru upravljanja nema mjesta korupciji.

Iz Instituta za odbrambene studije Norveške Bard Bredrup Knudsen govorio je o NATO-projektu izgradnje integriteta u devet zemalja u jugoistočnoj Evropi naglasivši da on podrazumijeva mnogo više od borbe protiv korupcije, projekt podrazumijeva postavljanje visokih etičkih standarda u načinima ponašanja u sektorima odbrane.

U ovih devet država pokazalo se tijela ne funkcioniraju na najbolji način u nekim slučajevima su vezani za političke partije, u nekim slučajevima nema volje za uspostavljanje ovih standarda, dok je u većini zemalja rečeno da zakonski okvir nije ni potpuno shvaćen niti potpuno prihvaćen.

Također postoji mišljenje da bi puna primjena standarda ugrozila političke interese, a pojam “sukoba interesa” je u sukobu s pojmom “slobodnog društva” zbog čega je teško identificirati sukob interesa u slučajevima subjekata odlučivanja.

Istaknuo je i da su u nekim zemljama koje su postale članice Evropske unije i NATO-a zaustavljeni procesi reforme kada su postale članice tako da sada ima malo podrške u organizacijama u koje su ušle za nastavak reforme.

– Reforme se moraju provesti, a ponekad je potreba cijela generacija da se izmijeni kako bi to bilo učinjeno. Potrebni su udžbenici za provođenje reformi. Ustanovili smo da udžbenici o javnoj upravi nisu moderni i prilagođeni i ne promoviraju potrebne prakse. Stoga će novi fokus, nakon što završimo s misijom u Afganistanu, biti na nezavršenom procesu u jugoistočnoj Evropi i posvetit će se više pažnje da se taj posao dovede dokraja – zaključio je Knudsen.

Trodnevnom skupu, čija je osnovna tema “Sigurnost i demokratizacija u jugoistočnoj Evropi: jačanje stabilnosti, promoviranje reformi”, prisustvuju parlamentarci iz zemalja članica i pridruženih članica NATO-a, zemalja jugoistočne Evrope koje nisu članice NATO-a, predstavnici najviših institucija BiH, nevladinog sektora iz BiH i zemalja regiona, kao i stručnjaci iz oblasti odbrane i sigurnosti iz BiH i zemalja regiona.

Rose-Roth program saradnje s parlamentima zemalja centralne i istočne Evrope (CEE) pokrenuli su 1990. godine tadašnji predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a kongresmen Charlie Rose i senator Bill Roth.

Globalni cilj Rose-Roth inicijative je jačanje razvoja parlamentarne demokratije u CEE zemljama korištenjem PS NATO-a kao sredstva u međuparlamentarnoj saradnji i pomoći.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diana Jović-Cvjetinović uhapšena zbog pokušaja otmice direktora DNS-a; Motiv bi mogao biti njihov spor zbog pola miliona KM

Diana Jović-Cvetinović iz Bijeljine, koja je uhapšena zbog pokušaja otmice poznatog advokata Miloša Stevanovića, s njim je već duže...

Možda vas zanima i ovo