Utorak, 3 kolovoza, 2021

Turković objasnila zašto je sina povela na službeni put u SAD: Napravila sam uštedu za BiH

Nemojte propustiti

“Ja sam napravila uštedu. Nisam vodila nekoga iz kabineta za koga bih morala plaćati kartu i smještaj i sve ostalo. To je druga strana koja se ne vidi i ne problematizira…”, kazala je Turković

Mediji su proteklih dana izvještavali o tome da je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković povela svog sina u službenu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Koju poruku BiH šalje mladima koji razmišljaju o odlasku? Da li je prikladno da sin ministrice prisustvuje službenim sastancima? O tim i drugim temama smo razgovarali sa Ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković koja je prošlu sedmicu provela u Washingtonu na sastancima sa Državnim sekretarom Mike Pompeom, članovima Kongresa i brojnim drugim američkim zvaničnicima.

Istakla je da je njen sin kojeg je povela u SAD magistrirao u SAD-u te da je on sam snosio svoje troškove, odnosno da je bio u “privatnom kapacitetu”. Kako kaže, njen sin nije bio u SAD-u o trošku države BiH, ali je u isto vrijeme pomagao njoj.

“Ja sam napravila uštedu. Nisam vodila nekoga iz kabineta za koga bih morala plaćati kartu i smještaj i sve ostalo. To je druga strana koja se ne vidi i ne problematizira. Problematizira se da li je neko sa mnom ili nije. Naravno, tu postoji pitanje uloge u kojoj se nalazi taj neko i suštinske uloge šta država gubi, a šta država dobija. Mislim da nam to treba biti motivacija u procjenama. On nije državni službenik, nije službenik u kabinetu, ne prima nikakav dohodak i nalazi se zaista u kapacitetu nekoga ko pomaže lično meni”, kazala je Turković u intervjuu za Voice of America (VOA).

Kompletan razgovor s ministricom Turković pogledajte u nastavku:

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Brojne organizacije kritikovale hrvatski mehanizam za nadzor granice

Sporno je što će, prema informacijama nevladinih organizacija, mandat mehanizma biti ograničen na policijske stanice blizu granice i graničnih...

Možda vas zanima i ovo