"Bit će poplave, ali ne kao 2014. godine" | | Bh-index

“Bit će poplave, ali ne kao 2014. godine”

Izdvojeno    Datum: 10.05.2019.    
Autor: Oslobođenje

Foto: IlustracijaPoplava će biti, ali ne kao 2014. godine, zaključak je sastanka koji je danas održan u Agenciji za vodno područje rijeke Save u Sarajevu.

Sejad Delić, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save istakao je kako žele upozoriti sve institucije i privredne subjekte, kao i lokalno stanovništvo da će u narednim danima biti padavina koje će uzrokovati poplave 12, 13, i 14. maja.

– Pozivamo i sve institucije nadležne za provođenje mjera zaštite od poplava da se ponašaju u skladu s Zakonom. Agencija za vodno područje rijeke Save će pratiti vodostaje i prognozne modele i u skladu s federalnom Operativnim planom obavještavati Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalnu upravu civilne zaštite, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, ako i kantonalne uprave civilne zaštite. Pošto se očekuje da ćemo imati jake i bujične vodotoke druge kategorije – rijeke i potoci, koje su u nadležnosti su u nadležnosti kantonalnih ministarstava poljoprivrede, da se posebno postupi u slučaju zaštite od poplava po kantonalnim operativnim planovima, kazao je Delić.

Almir Bijedić, direktor Hidrometeorološkog zavoda FBiH naglasio je kako više treba slušati državne institucije, nego meteorologe amatere.

– Imamo jako puno informacija koje se šalju u medije i gdje dobijamo napade panike među narodom, zbunjuje se stanovništvo. Puno ranije nego što treba, daju se određene prognoze. Hoću da vas upoznam da se prognoze mijenjaju iz dana u dan i prije tri dana na slivu rijeke Une se nije pokazivala kiša, sada se pokazuju ogromne padavine i želio bih da ubuduće više kontaktirate državne institucije koje daju oficijelne vremenske i hidrološke prognoze, poručio je Bijedić, konstatirajući da neće biti poplava kao 2014. godine.

– Hoće biti poplava i padavina. Bit će padavine između 100 i 120 litara, čak i do 200 litara u području sliva rijeke Une i dijelovima sliva rijeke Spreče. To su najkritičnija područja. Naše institucije imaju sve alate i modele za davanje prognoza. Vremenske prognoze koje dajemo su kao lijevak, i nećemo da izlazimo u javnost sa poluinformacijama ili netačnim informacijama, istakao je.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak naveo je da su uprave civilnih zaštita spremne na moguće poplave.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.