Utorak, 21 rujna, 2021

“Bitka na Neretvi” od sada hrvatski film

Nemojte propustiti

“Bitka na Neretvi”, najveći filmski ratni spektakl s ovih prostora, od sada i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni će se prikazivati kao film hrvatskih autora, potvrdili su danas “Jadran film” i Veljko Bulajić, režiser tog filma koji je u proteklih četrdesetak godina, otkad je snimljen, označavan kao jugoslovenski.

bitka-na-neretviTo je bio međunarodni projekat s više producenata; dio njih bio je okupljen u Udružene jugoslovenske producente, a imao je i strane koproducente. Izvršni producent bio je “Jadran film”, koji će, odlučeno je nakon dugogodišnjih pregovora koji su, ističu u toj kući, riješenih na zadovoljstvo svih strana, ubuduće biti jedini ovlašten da taj film zastupa. Osim međunarodne distribucije, “Jadran film” će preuzeti zaštitu autorskih prava, osim režiserovih, i snimatelja Tomislava Pintera, kompozitora Vladimira Krausa Rajterića i scenografa Duška Jeričevića.

“Od raspada Jugoslavije mnogi su svojatali film, manipulisali njime, prikazivali ga bez mog znanja i prodavali, a ni ja ni moji saradnici za to nikada nismo dobivali novac od autorskih prava, iako je ostvario velike prihode domaćoj kinematografiji”, rekao je Bulajić, podsjetivši da je na projektu bilo 80 odsto filmskih radnika iz Hrvatske.

Po njegovim riječima, dosadašnja distribucija u kinima i televizijskim programima često je obavljana nezakonito, a kvalitet prikazivanih kopija bio je tehnički nezadovoljavajući.
“Bitka na Neretvi” je snimljena 1969. i zapamćena kao jedan od najskupljih filmskih projekata u nas, a imao je veliku gledanost. Samo u Jugoslaviji pogledalo ga je, kaže Bulajić, više od 4 miliona ljudi, a njih 350 miliona u svijetu. Popularnosti filma pridonijela je i glumačka ekipa u kojoj su, uz domaće zvijezde, bili slavni Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Vels i drugi.

Godinu dana nakon što je snimljen, bio je nominovan za Oskara u kategoriji stranog filma, a prije tri godine na festivalu u Moskvi uvršten je među 10 najznačajnjih filmova o Drugom svjetskom ratu. Nakon toga je u paketu s ostalim izabranim naslovima krenuo u svjetsku kino i televizijsku distribuciju.

(Fena/Hina)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodikov savjetnik prijeti nakon Komšićevog odlaska u UN? Sve je izvjesnije da BiH neće biti, u ime svoje kombi stranke može iznositi te neistinite...

Kovačević je kazao da je jasno da Komšić u UN-u ne može predstavljati BiH, jer BiH u svojim institucijama...

Možda vas zanima i ovo