Utorak, 28 rujna, 2021

Bitna izmjena: Pripadnici MUP-a KS od sada mogu kažnjavati građane koji ne poštuju mjere štabova

Autor:N1 BiH

Nemojte propustiti

Ovim izmjenama građanima KS se nameće zakonska obaveza da poštuju naredbe kriznih štabova u periodu stanja nesreće ili epidemije kao što je sada slučaj, a ukoliko ih krše mogu biti kažnjeni.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim su policijski službenici dobili zakonsko uporište da nesavjesne građane koji ne poštuju naredbe kriznih štabova u vrijeme epidemije kažanjavaju.

Zakon je usvojen sa 32 glasa “za”, protiv i suzdržanih nije bilo, javlja N1 BiH.

Predviđena je izmjena Člana 2. u kojem se dio “ometa vršenje zakonitih mjera državnih organa i službenih lica” mijenja riječima “ometa vršenje ili ne postupa po zakonitim mjerama državnih ili drugih organa”, kao i dopuna Člana 8. gdje se u stavu 5, dodaje tačka m) koja glasi “Ko ne postupa po naredbi nadležnog organa kojim se propisuje mjera za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti”.

Dodaje se i Član 13a. koji glasi: “Policijski službenici ovlašetnog organa vrše kontrolu postupanja ili provođenja naredvi iz člana 8. stav 5. tačke d) i m) ovog zakona i poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti, samo ukoliko je to izričito navedeno u naredbi”.

“Predloženim izmjenama i dopunama akcenat se daje na kontrolu postupanja ili provođenja naredbi nadležnih organa kojima se,u skladu sa posebnim zakonom, propisuju mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, ali samo ukoliko su Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, odnosno Uprava policije i njeni policijski službenici izričito ovlašten i na osnovu takve zakonito izdate naredbe. Zaštita zdravlja stanovništva se kao jedan od segmenata lične sigurnosti, nameće kao svrha i imperativ donošenja Zakona, posebno ako uzmemo u obzir aktuelnu sigurnosnu i epidemilošku situaciju, odnosno težinu posljedica koje nastupaju usljed masovnog kršenja naredbi”, navodi se u obrazloženju Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Ovim izmjenama građanima KS se nameće zakonska obaveza da poštuju naredbe kriznih štabova u periodu stanja nesreće ili epidemije kao što je sada slučaj, a ukoliko ih krše mogu biti kažnjeni. Do sada su policijski službenici imali problem u izdavanju prekršajnih naloga za nenošenje zaštitne lične opreme koju su štabovi predlagali upravo zbog nedostataka zakona, a na što su ukazivali i zastupnici Skupštine KS.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo