Četvrtak, 25 srpnja, 2024

Bivši agent KGB-a iz prve ruke o Vladimiru Putinu

Autor:Okanal

Preporučeno

– Postalo je veoma jasno da postoje granice njegove vojne moći. Jedina stvarna snaga koju ima je njegov nuklearni arsenal – kazao je Barsky.

Da bismo razumijeli oštrinu riječi Vladimira Putina, potrebno je sjetiti se da je on u početku svoje karijere bio obavještajac – agent KGB-a. Ko bi to bolje pojasnio nego drugi bivši agent KGB-a.

U večerašnjem izdanju vanjskopolitičke emisije “Preko granice”, naš Andi Mioč je, između ostalog, razgovarao i sa bivšim agentom KGB-a Jackom Barskyim koji je proveo deceniju špijunirajući u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon čega je promijenio stranu.

Barsky je govorio o mogućem prelijevanju ukrajinske krize na Zapadni Balkan.

Upravo se čita:  Putnik iz Banja Luke uhvaćen zbog lažiranja dokumenata na letu za Dortmund

– Spekulira se da bi Rusija mogla ući u baltičke države ali i na područje Balkana. Zemlja koja je najranjivija je Moldavija, jer tamo već postoji ruska enklava unutar zemlje gdje moldavska vlada nema vlast. Lako bi se moglo desiti da ti Rusi zatraže pomoć. Putin je to radio i ranije. To bi mu dalo i izgovor da uđe, ali stvar je u tome da je sada njegova vojska potpuno angažirana i ima problema unutar Ukrajine. Ne znam kako bi imao mogućnost da ide igdje dalje ako se ne postigne određeni dogovor, što bi mu omogućilo da se regrupiše. Postalo je veoma jasno da postoje granice njegove vojne moći. Jedina stvarna snaga koju ima je njegov nuklearni arsenal, kazao nam je Barsky.

Upravo se čita:  Vozač kamiona iz BiH učestvovao u jezivoj nesreći u Austriji: Nakon sudara buknuo požar, jedna osoba poginula

Dodao je, Putinove odluke nemaju veze sa iskustvom u KGB-u.

– Nije on bio toliko bitan u KGB-u. Bio je birokrata srednjeg reda raspoređen u Dresdenu u Njemačkoj. Nije bilo mnogo akcije tokom Hladnog rata u Dresdenu. Mene je vrbovao neko raspoređen u sličnom gradu i ti ljudi su funkcionisali na način da su održavali veze sa Stasijem i pokušavali su vrbovati ljude i slično. Tako da, evo dokaza za moje spekulacije, da tako kažem. Upoznao sam čovjeka pod imenom Oleg Kalugin uživo, sada je u SAD-u. On je u jednom trenutku bio šef kontraobavještajne službe Prvog direktorata KGB-a. Oleg je u određenom trenutku bio Putinov šef, i u privatnom razgovoru bi govorio da Putin nije baš impresivan kao agent. Moramo razdvojiti Putinovu KGB pozadinu od meteorskog uspona koji je imao. Kao čovjek KGB-a stvorio je mnogo kontakata i kao što možda znate, kada se raspao Sovjetski savez, mnogo bivših KBG-ovaca se osamostalilo i zaradilo mnogo novca. Neki su postali oligarsi, neki su ušli u vladu iz prostog razloga što su oni bili intelektualna elita Sovjetskog savezai znali su kako koliko-toliko slobodno društvo funkcionira, objasnio nam je.

Upravo se čita:  Može se dobiti već za pet godina radnog staža: Koliko morate raditi u Njemačkoj za penziju veću od 2.000 eura

Pogledajte cijeli razgovor sa Barskyim kao i cijelu večerašnju emisiju Preko granice.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas