Subota, 4 veljače, 2023

Bivši radnici EUFOR-a u Mostaru traže obeštećenje zbog neisplaćenih naknada

Nemojte propustiti

Bivši radnici EUFOR-ove Multinacionalne divizije Jugo-istok iz Mostara, njih oko osamdesetak, jučer su održali sastanak tokom kojeg su potpisali saglasnost o pravnom zastupanju u postupku potraživanja obeštećenja po osnovu neisplaćenih naknada za penziono osiguranje, prevoz, topli obrok i naknade za korištenje godišnjeg odmora.

eufor-odsteta2S istim zahtjevom radnici su se prije dvije godine pojedinačno obraćali Kancelariji za odštetne zahtjeve koja djeluje pri EUFOR-ovoj bazi u Sarajevu, ali su ostali uskraćeni za bilo kakav odgovor. Stoga su odlučili angažovati advokatski tim “Salihbegović-Kapetanović” koji će zastupati njihove interese kako kod inostranih tako i kod domaćih nadležnih institucija.

Među uposlenicima nemali je broj onih koji su radili 10 i više godina bez uplaćivanih doprinosa zbog čega su mnogi zakinuti za mogućnost ostvarivanja prava na redovnu penziju.

Podsjetimo, Stabilizacione snage za uspostavu mira (SFOR) boravile su u međunarodnoj vojnoj bazi u Ortiješu od 1995. pa do novembra 2007., kada su prostorije preuzele OS BiH. S manjim izmjenama u vojnoj bazi radilo je oko 300 civila, bh. državljana.

(Pogled.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo