Subota, 21 svibnja, 2022

Bivši ruski premijer Mihail Kasjanov: Putin nije odbacivao mogućnost ulaska u NATO, Zapad mu je popustio

Nemojte propustiti

– Ja sam tada sanjao o tome da Rusija postane punopravna članica NATO-a. Putin tako nešto nije nikada direktno spomenuo, ali je kazao da ne isključuje tu mogućnost – kazao je Kasjanov

Mihail Kasjanov, bivši ruski premijer, govorio je o odnosima NATO-a i Rusije, te je tom prilikom kazao da je Vladimir Putin prijetnja ovom vojnom savezu.

Ističe da je u periodu prvog Putinovog mandata na mjestu predsjednika, kada je Kasjanov bio premijer, Rusija imala odlične odnose sa NATO-om i SAD-om.

– Putin je zapravo sam izmislio sva ta objašnjenja da NATO predstavlja prijetnju za Rusiju. Ako se vratimo 20 godina u prošlost, kada sam ja bio premijer, a on imao prvi predsjednički mandat, vidimo da je Rusija tada imala odlične odnose s SAD-om i NATO-om, rekao je Kasjanov.

Kasjanov kaže kako je sanjao da Rusija postane članica NATO-a, a sam Putin u prošlosti nije isključivao takvu mogućnost.

– Ja sam tada sanjao o tome da Rusija postane punopravna članica NATO-a. Putin tako nešto nije nikada direktno spomenuo, ali je kazao da ne isključuje tu mogućnost. Zajedno s NATO-om smo uspostavili i posebno vijeće – Vijeće NATO-Rusija, ističe on.

– Znači, tada smo imali dobre odnose. Sada imamo drugačiju situaciju i drugačijeg Putina. Imamo bivše države koje su se pridružile NATO-u, a od Estonije do Sankt-Peterburga je samo 150 kilometara. Znači, Ukrajina, Švedska ili Finska – one nisu neka dodatna prijetnja. NATO nikada nije bio prava prijetnja Ruskoj Federaciji. To je Putinova izmišljotina, kaže Kasjanov.

– Putin je definitivno prijetnja NATO-u. I sada imamo prvu liniju fronta, Ukrajinu. Ako Putin pobijedi, trebamo očekivati dalju agresiju. Naprimjer, Zapad je izgubio bitku u Gruziji. Tri mjeseca nakon potpisivanja primirja Zapad se ponašao prema Putinu kao da se ništa nije dogodilo tako da je on shvatio da može raditi što hoće. To smo vidjeli i 2014., nakon aneksije Krima, poručuje on.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Upaljen alarm za skoro cijelo područje Bosne i Hercegovine

U BiH će danas biti toplo, ali umjereno oblačno i nestabilno vrijeme. Meteoalarm izdao je žuto upozorenje na grmljavinu u...

Možda vas zanima i ovo