Subota, 4 prosinca, 2021

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko: Ako se ovako nastavi moglo bi doći do raspada BiH

Nemojte propustiti

Inzko je upozorio na Dodikove pojačane prijetnje da se Republika Srpska odcijepi od BiH.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko govorio je za austrijski DiePresse o novim ratnim strahovima, prijetnjama secesijom od strane Milorada Dodika te uspjesima i neuspjesima međunarodne zajednice.

O izvještaju Christiana Schmidta Vijeću sigurnosti UN-a i tome da će se BiH raspasti, Inzko kaže da u potpunosti dijeli ocjenu svog nasljednika Schmidta.

– Ako se ovako nastavi, moglo bi doći do toga. To bi također moglo potkopati Daytonski sporazum, kojim je uspostavljen mirovni poredak u Bosni i Hercegovini 1995. godine – kazao je Inzko.

Upozorio je na Dodikove pojačane prijetnje da se Republika Srpska odcijepi od BiH.

– Zapadna zajednica se uglavnom smirila, Dodik samo priča i prijeti. Ali sada poduzima konkretne mjere, već je odlučeno da se povuče iz državne agencije za lijekove. Dodik je najavio izlazak iz Visokog vijeća pravosuđa koje imenuje suce i tužitelje za cijelu državu, izlazak iz zajedničke tajne službe i poreznog sustava, da spomenemo samo nekoliko najava – pojasnio je Inzko.

Osvrnuo se i na Dodikove najave o formiranju vojske RS-a.

– Tada bi zemlja imala dvije vojske sa svim njihovim posljedicama. Međunarodna zajednica je bila iznimno uspješna nakon 1995. godine, a stvaranje zajedničke vojske nakon krvavog rata kada su postojale tri vojske vjerojatno je bio njezin najveći uspjeh. Dodik je pristao na ono što sada rado negira. Najava da Republika Srpska formira vlastitu vojsku izaziva strah od novog rata – poručio je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo