Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Bizarni savjeti za njegu kose: 6 totalnih gluposti u koje vjerujete

Preporučeno

Lijepa kosa mnogo pomaže svakoj ženi. Zato na kosu trošimo mnogo novca u vidu preparata, ali i bacamo vrijeme slušajući neke bizarne savjete koji nemaju veze sa istinom. Pogledajte koji su to savjeti koje ne treba slušati.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Često čujemo da kosa brže raste ako se češće šiša, da majonez može poslužiti kao balzam i da nikako ne čupamo sijede dlake jer ćemo još brže osijediti. Ima li to veze sa istinom?

Sok od limuna posvjetljuje kosu
Kada bi ovo bilo tačno žene bi uštedile mnogo novca. Međutim, ako poslušate ovaj savjet nećete dobiti ništa osim suhe i ispucale kose na kojoj možete zahvaliti limunskoj kiselini.

Majonez je odličan balzam za kosu
Ako stavite majonez na kosu jedino je sigurno da ćete privući roj mušica, ali i sve oko sebe otjerati sumnjivim mirisom. Osim toga, nakon ovog ‘tretmana’ vaša kosa duži period može izgledati masno.

Nakon šišanja kosa brže raste
Sigurno ste barem jednom čuli da češće šišanje utiče na brži rast i zdravlje kose. Ovo je još jedna u nizu bapskih priča. Kosa u prosjeku raste oko centimetar mjesečno bez obzira koliko se često šišate. Da bi vam kosa bila zdravija vodite računa o svojoj ishrani. Jedite dosta ribe, nemasna mesa i jaja, ali smanjite upotrebu fena i pegle za kosu.

Kupanje u bazenu boji kosu u zeleno
Ovo je tačno samo ako ste izblajhana plavuša. Da biste izbjegli ovaj problem koji nastaje zbog hlora u bazenu, na kosu prije kupanja stavite masku. Ona će zatvoriti pukotine na kosi i spriječiti hemikalije da prodru u dlaku.

Ako iščupate sijedu dlaku, na istom će se mjestu pojaviti tri
Naravno da u ovome nema ni trunke istine. Međutim, nije dobro da čupate vlasi jer time oštećujete korijen dlake, čime umanjujete mogućnosti da ona ponovo izraste.

Hladna voda nije dobra za kosu
Ni ovo nije tačno. U frizerskim salonima posljednje ispiranje uvijek se u pravilu obavlja hladnom vodom, ne da bi vas probudili u slučaju da ste zadrijemali tokom pranja kose, već zato što hladna voda zatvara pore na dlakama, pa kosa izgleda sjajnije i zdravije.

(Trojka)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas