Nedjelja, 9 svibnja, 2021

Blokirana Kelmendijeva imovina u Sarajevu

Nemojte propustiti

Tužilaštvo BiH navodi da će u daljem postupku dokazivati da je Kelmendi novcem od prodaje droge kupovao nekretnine na teritoriji Kantona Sarajevo.

Hotel_Casa_GrandePiše: Centar za istraživačko novinarstvo

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) je danas blokirao šest nekretnina koje se nalaze u vlasništvu kosovskog biznismena Nasera Kelmendija, uključujući i Hotel Casa Grande na Ilidži.

Odluka Suda se odnosi na jedan stan u Sarajevu i četiri kuće sa parcelama koje se nalaze u sarajevskim naseljima Hrasnica i Butmir.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Kelmendija za organizovani kriminal, odnosno za trgovinu drogom i ubistvo.

U Prijedlogu Tužilaštva za blokadu imovine, upućenog Sudu BiH 13. maja ove godine, navedeno je da je Kelmendi novcem stečenim prodajom droge kupovao nekretnine na teritoriji Kantona Sarajevo.

U Tužilaštvu navode da će nakon podizanja optužnice u daljem postupku dokazivati da je Kelmendijeva imovina proistekla upravo iz činjenja ovog krivičnog djela.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je ranije pisao da Kelmendi posjeduje značajnu imovinu u BiH, ali i u Crnoj Gori i na Kosovu. CIN je, uz ostalo, objavio da je ovaj kosovski biznismen 2009. godine u Ulcinju investirao u gradnju Hotela Casa Grande te da u ovom crnogorskom ljetovalištu posjeduje više stanova.

Savezna centralna banka Sjedinjenih Američkih Država je u junu prošle godine zatražila od crnogorskih vlasti da blokiraju Kelmendijevu imovinu. Zahtjev je stigao na dan kada je američki predsjednik Barak Obama u specijalnom izvještaju Bijele kuće označio Nasera Kelmendija stranim narkobosom, zbog čega je njegovo ime dodato na amaričku crnu listu.

Predstavnici crnogorskih vlasti su nedavno izjavili da ne mogu blokirati Kelmednijevu imovinu, jer protiv njega u ovoj državi ne postoji optužnica.

Na osnovu Interpolove potjernice koju je u septembru prošle godine raspisao Sud BiH na zahtjev Tužilaštva BiH, Kelmendija je uhapsila kosovska policija 5. maja ove godine. Tada je s njim uhapšen i Fuad Nikći koji se u izvještaju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) iz 2008. godine – Zločinačka organizacija Naser Kelmendi – opisuje kao jedan od vojnika Kelmendijevog klana.

SIPA je u tom izvještaju navela da se Kelmendi nalazi na čelu jedne od najbolje organiziranih zločinačkih organizacija, ne samo u BiH već i u cijelom regionu. Kelmendijeva organizacija je, prema ovom izvještaju, umiješana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima, pranje novca i lihvarenje.

(Bh-index/CIN)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Akademik Kurtćehajić: “Ukinut ćemo RS, odgovorna je za genocid”; Dodikov savjetnik Tegeltija: “Otcijepit ćemo se, RS je suverena”

Kurtćehajić: RS se poziva na pravo na samoopredjeljenje, volio bih znati kako vi to zamišljate! Danas ima nekoliko hiljada...

Možda vas zanima i ovo