Nedjelja, 2 listopada, 2022

Boja mokraće otkriva stanje vašeg tijela

Nemojte propustiti

Boja mokraće može biti vrlo dobar pokazatelj stanja u vašem tijelu, naročito kada je riječ o dehidraciji organizma ili pak infekciji. Donosimo tablicu nijansi iz koje možete pročitati stanje vašeg organizma.

Tabelarni prikaz boje mokraće
Tabelarni prikaz boje mokraće

Boja mokraće u rasponu nijansi od 1 do 3

Prozirna ili svijetlo žuta mokraća indicira da je tijelo zdravo. Proziran urin je čak bolji jer pokazuje da ste pili puno vode i da je vaš organizam hidratiziran. Voda reguliše sve organe i njihovu temperaturu te kroz tijelo prenosi hranjive materije.

Boja mokraće u rasponu nijansi od 4 do 8

Ako tamniju i vrlo tamno žutu mokraću vidite ujutro na prvom mokrenju, ne brinite jer takva boja se nakupi preko noći.
Ako takvu boju vidite redovno, morate početi piti puno vode odmah. Tamno žuta mokraća govori da vašem tijelu nedostaje tekućine i da je dehidriralo.

Bijela mokraća

Bijela ili zamućena mokraća znači veliku koncentraciju bijelih krvnih ćelija koje se bore s infekcijom te vjerovatno imate urinarnu infekciju.
Ako imate potrebu za učestalim mokrenjem, bolno mokrenje, pečenje tokom mokrenja obavezno odite doktoru. No voda je vaš saveznik i u ovoj situaciji. Pijte puno tekućine i boravite na toplom.

(zadovoljna.hr)

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo