Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Bolest od koje boluje 25 odsto muškaraca, a to ne znaju

Nemojte propustiti

Ova bolest je veoma rasprostranjena, što može biti razlog zbog čega ljekari ističu da ovo stanje traži pažljivu dijagnostiku i ispravnu terapiju.

Gotovo 80 odsto ljudi koji imaju bolest jetre nemaju pravu dijagnozu, otkriva nova studija s Bejlor koledža. Riječ je o masnoj jetri koja nije uzrokovana alkoholizmom, a istraživanje pokazuje da masnoj jetri uzrok nije ni hepatitis ni pretjerano ispijanje alkohola, piše Menshealth.

Međutim, kad su naučnici revidirali istoriju bolesti pacijenata tek je njih 39 odsto s dijagnozom bolesne jetre imalo abnormalne nivoe jetrenih enzima dokumentovane u svojim kartonima, a za 22 odsto pacijenata se spomenula mogućnost te bolesti.

Ova bolest je veoma raširena, što može biti razlog zbog čega ljekari ističu da ovo stanje traži pažljivu dijagnostiku i ispravnu terapiju.

U studiji iz 2013. napravljenoj na Džon Hopkins Univerzitetu, otkriveno je da jedan od šestorice muškaraca u svojom kasnim 30-ima ima masnu jetru. A taj broj je u porastu kako pacijenti stare pa jedan od četvorice muškaraca u 40-im godinama ima masnu jetru.

Veliki procenat ljekara ranije je ignorisao masnu jetru jer su vjerovali da je bezopasna, ali nije više tako. Ona je često povezana s visokim krvnim pritiskom, dijabetesom, gojaznošću, visokim holesterolom i niskim dobrim holesterolom.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo